Ситуація з відключеннями не покращиться найближчим часом, ба більше, вона триватиме щонайменше два роки, однак заяви про критичний стан ДніпроГЕС — це «істерика».

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю Radio NV. «На жаль, є додаткові пошкодження в енергосистемі, які тактично дуже ускладнили ситуацію. Певні критичні речі будуть усунуті досить швидко, тобто протягом максимум двох-трьох днів ми з режиму аварійних відключень повинні вийти. Але загалом ситуація з генерацією від цього не покращиться», — зазначив Харченко

Відео дня https://www.youtube.com/embed/BG78fsFKZKE?si=iE9O41xxcZTVMqjh

Він також підкреслив: «Генерація, на жаль, значно постраждала, і відновити її швидко неможливо. Маємо, що маємо. І матимемо ту саму ситуацію десь ще два-два з половиною роки точно».

Коментуючи заяву голови Запорізької ОДА Івана Федорова про те, що ДніпроГЕС у критичному стані, Харченко зазначив: «Складно коментувати істерики офіційних осіб. Тому вам краще за тим, що саме хотів сказати пан Федоров, звернутися до пана Федорова… Чесно, я інакше це не можу сформулювати. Я говорив із людьми на об'єкті. І такі коментарі, які були в офіційному полі, — крім слова істерика, я не можу нічого застосувати».

«Я розумію, що дамба абсолютно нормально почувається, як гідротехнічний об'єкт. Інша справа, що є певні проблеми з електрикою, з електричним обладнанням», — зазначив Харченко.

Раніше повідомлялося, що 22 березня 2024 року Росія здійснила наймасштабнішу атаку на енергосистему України з моменту вторгнення. Харків був повністю без світла, окупанти здійснили понад 15 ударів по об'єктах енергетики міста.

Найсерйознішої атаки зазнала Дніпровська ГЕС, яка призупинила свою роботу після пожежі та серйозних пошкоджень унаслідок ракетних ударів.

У станцію було щонайменше вісім влучань, зокрема пошкоджено опору та підкранові балки ДніпроГЕСу. Після цього на об'єкті почалася пожежа. Загалом Росія випустила по Запоріжжю щонайменше 20 ракет.

ГЕС-2 певний період не зможе працювати або функціонуватиме в обмеженому режимі.

Необхідно буде повністю відновлювати машинний зал та електричне обладнання станції.

Україна втратила ще близько 20% регулюючих потужностей унаслідок російських ударів по ДніпроГЕС.

Збитки навколишньому середовищу внаслідок ракетного удару по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн грн, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець 27 березня.

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров в ефірі телемарафону заявив про те, що Дніпровська ГЕС перебуває у критичному стані внаслідок обстрілу РФ у ніч на 1 червня. Редактор: Олена Коваленко Читати далі