Іран звертався до США з проханням про допомогу після аварії гелікоптера президента Ібрагіма Раїсі. Штати не змогли допомогти, проте висловили свої співчуття.

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, повідомляє агентство Reuters.

«Уряд Ірану звернувся до нас із проханням про допомогу. Ми чітко дали їм зрозуміти, що запропонуємо допомогу, як і у відповідь на будь-який запит іноземного уряду в такій ситуації», — розповів він журналістам.

Відео дня

За його словами, Вашингтон не зміг надати допомогу через «матеріально-технічні причини».

Reuters пише, що таке прохання Ірану є рідкісним, оскільки країна вважає США та Ізраїль своїми головними супротивниками.

Читайте також: Смерть президента Ірану викличе боротьбу за владу на високому рівні — The Economist

Водночас міністр оборони США Ллойд Остін, відповідаючи на запитання, чи стурбований він тим, що Тегеран може звинуватити Вашингтон, сказав: «Сполучені Штати не мають жодного відношення до цієї катастрофи».

«Я не можу припускати, що могло бути причиною», — додав Остін.

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі — що відомо

19 травня іранські ЗМІ повідомили, що вертоліт, який перевозив Раїсі, імовірно, потрапив в аварію. Пізніше ЗМІ повідомили, що деяким із супутників президента вдалося зв’язатися з центром.

За даними видання ІRNA, разом з Раїсі летіли міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан та інші офіційні особи.

Читайте також:
Похорон Раїсі в Ірані (Фото:Stringer/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS) В Ірані розпочалися церемонії похорону загиблих в авіакатастрофі президента та глави МЗС — фоторепортаж

Після того, як стало відомо, що Раїсі потрапив в аварію, іранський чиновник заявив телеканалу CNN, що їм вдалося зв’язатися з двома людьми, які перебували на борту президентського вертольота. Ті заявляли, що авіакатастрофа була «несерйозною».

Вранці 20 травня агентство Reuters з посиланням на іранського чиновника написало, що вертоліт президента Ірану Ібрагіма Раїсі повністю згорів під час аварії. Ймовірно, що всі пасажири загинули.

Рятувальники знайшли тіла загиблих унаслідок падіння вертольота в Ірані, серед яких — президент Ібрагім Раїсі. Пошуково-рятувальні роботи припинено.

Згідно з конституцією Ірану, перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер має взяти на себе президентські повноваження після смерті президента.

Іранські держЗМІ повідомили, що гелікоптер з президентом Раїсі зазнав аварії через «технічну несправність».

Редактор: Єва Сластнова Читати далі