IFC допоможе у відновленні житла й муніципалітетам - віцепрезидент

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з Групи Світового банку переорієнтувала проєкт вартістю EUR50 млн: якщо спочатку основна увага в ньому приділялася енергоефективності, то переорієнтація дає змогу використовувати ці кошти для допомоги сім'ям у реконструкції чи відбудові зруйнованих будинків, повідомив віцепрезидент IFC у Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсія Мора.

"Акцент робиться не на підтримці нового житлового будівництва, а на фінансуванні реконструкції пошкодженого житла", — сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Мора також зазначив, що IFC вбачає значні можливості в прямій роботі з муніципалітетами.

"Ми ведемо переговори зі Львовом щодо продовження ремонту муніципальних будівель. Це хороші дискусії. Я думаю, що це, ймовірно, буде однією із точок входу, які ми досліджуватимемо", — зазначив, зокрема, віцепрезидент корпорації.

Він наголосив, що IFC кредитує без суверенної гарантії, що дуже зручно, особливо у випадку з Україною та відсутністю в неї фіскального простору.

"Однак будуть потрібні гарантії, які можуть надати міжнародні донори", — пояснив Мора.

Він додав, що корпорація має знати мету роботи в місті.

"Щоб інвестувати в щось конкретне, нам потрібно буде визначити мету інвестицій, а потім вирішити, чи є в цьому сенс. Тому що ви не хочете розпочинати проєкт сьогодні, якщо завтра він ризикує бути знищеним. Але я вважаю, що потенційних можливостей і потреб для реконструкції на муніципальному рівні буде багато", — підсумував віцепрезидент IFC.