Автор: Сергій Фурса, Віталій Сич

Головний редактор медіадому NV Віталій Сич та інвестбанкір Сергій Фурса в ефірі Radio NV звернули увагу на негативну тенденцію, що з’явилася в українському суспільстві — героїзацію ухилянства, і розповіли, чим це загрожує.

https://www.youtube.com/watch?v=SsP8tc79D5I&t=794s

Фурса: Все українське суспільство було, є і має бути спротивом з самого початку війни. Зрозуміло, що найбільше роблять герої — хлопці, дівчата на передовій. Але все суспільство залишалось [єдиним] до останнього часу, мені здавалось, і буде залишатися.

Відео дня

Але оці тенденції, які відбуваються в українському суспільстві, останні місяці мене дуже-дуже напружують.

Сич: Які тенденції ти маєш на увазі? Засмучення?

Читайте також: Як відбувається мобілізація в Україні на тлі тотального наступу РФ

Фурса: Ні-ні, не засмучення, трошки інше. Все почалося, насправді, минулого року, коли десь влітку стала підійматись дуже голосно тема корупції. Ми завжди казали, що корупція — це погано, але тут якось диспропорційно багато стало корупції. І з того моменту, як мені здається, все, що відбувається в нашому інформаційному полі, на відсотків 50 чи більше, продиктовано не телемарафоном, не чимось іншим, а російською пропагандою.

І от від цієї ескалації теми корупції, якщо можна так сказати, перейшли до депресивної стану, який почався восени, через багато причин. А зараз, коли здавалося, що ми маємо пройти низ синусоїди, піти на відновлення, бо довго люди не можуть жити в такому стані, тим більше прийшла вся допомога, яка мала прийти, і навіть більше; раптом в суспільстві пішли тенденції, які ще гірші.

Я що маю на увазі? Останні кілька днів з’явилося дуже багато фото, а в інтернеті ви можете знайти багато оголошень продажу футболок з написом «ухилянт», «дружина ухилянта», «друг ухилянта».

Читайте також:
Вугледар у квітні 2024 року (Фото:72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook) «Дива не трапиться». У нас діє абсурдна система, влада кинула мобілізацію напризволяще — інтерв'ю з Юрієм Бутусовим

Сич: І люди ніби цим пишаються. Вони це виставляють, вони це демонструють. Єдине, що я бачив, це фото хлопчини, який їхав в метро, в нього було написано «Ухилянт» на грудях. Пишатися цим — це трохи тупо виглядає, якщо чесно. Це явище поширеніше стало?

Фурса: Тут дуже сприяє Тік-Ток, він дуже антиукраїнський. Ті, хто там сидять, кажуть, що там просто супермаштабна історія.

Так от: відбувається якась активна промивка мізків і активна нормалізація цього руху. Саме руху вже. Не те, що це соромно бути ухилянтом… Я розумію, коли люди бояться йти в армію. Або не хочуть вириватися зі свого звичного життя в життя невільне, бо армійське життя — це не про свободу.

Сич: Слухай, це дивний тренд. Одна історія, що це невільне життя, і інша історія, що тобі доведеться спілкуватися з людьми, яких ти не обирав, і, напевно, ти на роботі б не спілкувався з ними чи в особистому житті.

Інша історія. У нас в ефірі був Євген Дикий, ветеран російсько-української війни. Він сказав, що, слухайте, бояться усі. Всі бояться в усіх країнах — і в Німеччині, і в Польщі — йти на війну. Ніхто за власною волею не йде на війну. Він це розказував у контексті того, яка роль держави тут, як цей примус має працювати, бо інакше просто не відбулася б мобілізація.

Читайте також: «Це не смішно, а тупо і принизливо». Мережу обурили футболки із написом Ухилянт і Дружина ухилянта, які пропонують українські бренди

І тому той факт, що половина людей бояться йти в армію через страх каліцтва і смерті, — це нормальна історія. Але той факт, що люди героїзують своє ухилянство, що вони пишуть на грудях, що якийсь рух з’явився — це мене дивує.

А якщо ти кажеш, що це TikTok, де насправді активні російські боти і загалом Росія, то, можливо, справді вони долучилися до розкрутки цієї кампанії.

Читайте також: Фабрика фейків. Як руйнує Україну «аполітичний» TikTok і чому фахівці вважають його небезпечнішим за анонімні телеграм-канали

Фурса: Це точно долучаються росіяни і вони це розганяють. Але це ставить ще більше питань тим людям, які це носять, і головне — тому бізнесу, який це продає. Бо так чи інакше це інструмент російської пропаганди з дискредитації і зриву мобілізації.

Росіяни дуже активно фокусуються на цьому, бо це ключове насправді. У нас є західна допомога, у нас буде фінансова і військова допомога. Вона буде збільшуватися. Тобто критично важливий момент — це питання наявності людей, яких нам ззовні ніхто не дасть, тобто успішність мобілізації. І тому росіяни це роблять.

І коли хтось вдягає на себе футболку «ухилянт», або якийсь бізнес продає цю футболку, він, де-факто, нічим не відрізняється від людей, які наводять російські ракети на локації, де сидять ЗСУ, чи на енергетичні об'єкти.

Читайте також:
Український військовослужбовець веде вогонь з гаубиці М777 по російських військах в Донецькій області (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Тил залишив ЗСУ без поповнення». Євген Дикий — про турбулентний тиждень, жест відчаю та геніальний геополітичний хід

Сич: Що думають люди, які носять ці футболки? Це ж не про пацифізм, насправді. А про зрив мобілізації — це про те, щоб допомогти ворогу. Це очевидна історія, мені здається. Як ти можеш цим пишатися, коли сотні тисяч твоїх колег, друзів і співвітчизників є на фронті? Я не розумію.

Фурса: З одного боку, коли ти ухиляєшся від служби в армії, сидиш вдома, ти себе трошки зневажаєш, тобі соромно від цього. А тут ти раптом змінюєш все і стаєш представником протестного руху за справедливість.

Сич: Ти маєш на увазі, що тобі здається, ти відчуваєш, що ти стаєш борцем за справедливість. А це вже начебто набагато більш гідно.

Фурса: Ти думаєш: «По-перше, нас багато. По-друге, ми ж боремося за справедливість, ми ж не проти чогось. Просто чому діти [президента України Володимира] Зеленського не воюють? От нехай підуть воювати діти Зеленського, а тоді може…»

Сич: Не воюють, бо вони малі. Але я ще додам одну деталь, напевно. Я припускаю, оскільки це TikTok, де дуже юна і молода аудиторія, що там багато людей, які це носять і розкручують, бо це люди не призовного віку, до 25 років, і вони не можуть навіть потрапити в армію. Для них це якась забава, гра.

Читайте також: «Ухилянт». Росія запустила у TikTok ІПСО про відпочинок «українських» чоловіків за кордоном — розвідка

Фурса: І це також [шкідливо], з точки зору стану українського суспільства, коли такі речі люди можуть сприймати як забаву. Так, тобі може бути 20 років, тебе не мобілізують. Це, до речі, ненормально. Це ненормально, що в Україні середній вік людей в армії, мобілізованих, 44+. Хтось сказав, що найважливіший інструмент в армії зараз — тонометр. Це ненормально.

З одного боку, тобі може бути 20 років, але все одно ти маєш розуміти, в якій країні ти живеш, як багато вже людей, зокрема 20-річних, загинуло. І тут ти хизуєшся такими речами, фактично допомагаючи ворогу… Бо, знову ж таки, коли ти просто сидиш вдома, не виходиш, і тоді доставляють їжу, — окей, я ще можу це прийняти, це природно. Але не природно, коли ти починаєш грати на боці ворога, ти фактично агітуєш.

Читайте також: «Ухилянти без мотивації — баласт в ЗСУ». План влади не працює. Потрібен рекрутинг, а не примус — Гайдай

Сич: Ти знаєш, є інший аспект у цій історії, у цій кампанії. Написав наш товариш, колега Павло Казарін колонку, на Українські правді вона вийшла, де він каже про те, що в нас немає історій успіху військових. У нас настільки багато пишуть і говорять про те, хто загинув, хто поранений, що такий шаблон з’явився в молоді і в багатьох українців, що квиток в армію — це квиток в один кінець: якщо ти підеш, ти повернешся чи в труні, чи пораненим, а історій успіху дуже мало.

І це трошки інформаційний мазохізм. Я розумію, що це все трагедія, це драма, але це «смакування» [трагедій] з усіх боків створило такий наратив, де люди просто бояться йти, тому що вони шаблон цей надягають на себе і думають, що це трапиться з кожним. А це насправді [трапляється] не з кожним.

Фурса: У будь-якій армії завжди мобілізація стає примусовою. Так, в нас немає героїзації військових. Ба більше, як виявилось на цих вихідних, друзі Зеленського з 95 кварталу дискредитують армію. Так, тут є питання, чому у нас немає героїв, чому влада боїться того, щоб демонструвати героїв. Але навіть якби ці герої були, все рівно мобілізація була б вимушено примусовою.

Читайте також:
Сцена зі скандального номеру «кварталівців» (Фото:Скріншот / Квартал 95) «Пряма дискредитація ЗСУ». Україну обурила нова скандальна пародія Кварталу 95

Сич: Це я сказав не для того, щоб виправдати цих учасників руху ухилянтів, це просто до того, що Паша Казарін насправді правий. Все, що я читаю, умовно, в розсилках в Телеграмі чи на сайтах, це якісь трагічні історії про те, хто загинув чи хто отримав каліцтво. Але якщо ти фокусуєшся лише на цьому, то зрозуміло, що ти культивуєш страх.

Але це жодним чином не виправдовує цих ідіотських футболок, цей рух. І я здивований, що він набув такого масштабу, що ми про це навіть говоримо зараз.

Фурса: Можливо, це початок цього руху, але те, що він вже починається, і він з маргінесу вилазить і стає суспільно прийнятним — оце дуже небезпечно. Бо як тільки цей рух стане масштабним…

Так було з антивакцинаторами. Коли вони спочатку вилізли, я думав, що це якісь «яжематери», десь там сидять в якихось чатиках ОСББ чи Вайбер, ну що з них взяти: є ж наука, люди розуміють, що. Потім виявилося, що їх по всьому світу, не тільки в Україні, дофіга. Ті самі люди, до речі, які зараз пропагують ухилянство, пропагували антивакцинаторство. Це та сама методичка російських пропагандистів. І вони ходили великими маршами, створювали дуже багато проблем.

Тому з рухом, який героїзує ухилянство, або нормалізує це, треба на самому початку боротися. Чесно, ця історія, коли когось запихають в бусик, мені, звісно, не подобається. Хоч я розумію, що ТЦК це робить не від доброго життя. Але, якби хтось ішов по вулиці в футболці «ухилянт», я б дуже хотів, щоб його першим затягли в бусик.

І ми часто говорили, що у нас є СБУ, яке бореться з економічними злочинами, а де-факто бореться з бізнесом, заробляє на бізнесі, кошмарить бізнес. Але от зараз я був би дуже не проти, щоб щодо тих, хто такі футболки виготовляє і продає, прийшло це СБУ і закрило їх назавжди. Бо не має такого бути, не може бути це нормальним. Бо це вже якийсь перекос, коли ми робимо в суспільстві під час війни з Росією нормальним поширювати російську пропаганду.

Сич: Слухай, ти правильно підмітив. Якщо людям здається, що вони стали учасниками якогось руху за справедливість, то це хибне відчуття, це ідіотський наратив. Тому боятися, друзі, це нормально, всі бояться. Але пропагувати ухилянство, підривати свою армію і працювати на ворога — це просто дурість. І, можливо, батьки підкажуть своїм дітям, що це неправильно.

Читати далі