Крижана дієта — це план схуднення, який передбачає додавання льоду або іншої холодної їжі та напоїв до раціону людини, щоб потенційно сприяти зниженню ваги.

Читайте також:
Продукти, багаті на флавоноїди, знижують ризик захворювань (Фото:JillWellington/pixabay) Дієта, багата на флавоноїди, знижує рівень смертності — як потрібно харчуватися

Ідея дієтичного плану полягає в тому, що споживання цих продуктів може знизити температуру тіла людини, що, у свою чергу, може прискорити метаболізм і дозволить спалити більше калорій. Метаболізм означає швидкість, з якою організм використовує та накопичує енергію. Прискорюючи його, людина може спалювати більше енергії або калорій, ніж споживає. Це може допомогти схуднути.

Відео дня

Багато різних планів харчування та дієтичних стратегій стверджують, що прискорюють метаболізм. Однак деякі дані свідчать про те, що вплив холоду може забезпечити цю користь. Потрібні не тільки додаткові дослідження, щоб визначити, чи дієта з льодом може допомогти схуднути, але й індивідуальні результати можуть відрізнятися при дотриманні цього плану дієти.

Читайте також: Дожити до 100 років. Яких чотирьох правил харчування залізно дотримується дослідник дієти «блакитних зон»

Трохи деталей

Дієта з льодом намагається запустити індукований холодом термогенез (Фото: Unsplash/Lindsay Moe) Дієта з льодом намагається запустити індукований холодом термогенез / Фото: Unsplash/Lindsay Moe

Цей режим харчування відповідає принципу термогенезу. Цей термін означає, що організм виробляє тепло у відповідь на зміни навколишнього середовища, такі як вплив холоду, для підтримки гомеостазу. Гомеостаз описує, як організм намагається збалансувати всі системи організму, необхідні для виживання та правильного функціонування організму.

Дієта з льодом намагається запустити індукований холодом термогенез, коли метаболізм посилюється, щоб допомогти людині зігрітися. Деякі дані свідчать про те, що націлювання на термогенез може допомогти боротися з ожирінням і метаболічними захворюваннями. Деякі люди також використовують інші методи впливу холоду, щоб допомогти схуднути, такі як крижані ванни, холодний душ або прикладання пакетів з льодом до тіла.

Читайте також: «Гнучкі» дієти. Перехід на здорове харчування може допомогти обмежити глобальне потепління — дослідження

Чи допомагає крижана дієта схуднути

Не вистачає наукових доказів дослідження дієти з льодом та її впливу на втрату ваги. Необхідні додаткові розвітки, щоб зрозуміти, чи може цей план дієти допомогти контролювати вагу. Вплив холоду може збільшити загальні витрати енергії на підтримку середньої температури тіла, що може сприяти втраті ваги. Однак невідомо, чи достатньо вживання холодної їжі та напоїв для прискорення метаболізму.

Чи допомагає крижана дієта схуднути (Фото: Unsplash/Huha Inc.) Чи допомагає крижана дієта схуднути / Фото: Unsplash/Huha Inc.

Дієта Ice Hack є науково правдоподібною. Однак ефективність цього дієтичного плану також може залежати від багатьох факторів. Це може включати генетику, якість сну, дієту та рівень фізичної активності, а також інтенсивність і тривалість впливу холоду.

Дієта Ice Hack може бути багатообіцяючою, але людині не рекомендується покладатися лише на цей план харчування для схуднення. Медичні працівники заохочують інші методи контролю ваги з більш науковою підтримкою, такі як збалансоване харчування та регулярні фізичні вправи.

Читайте також: Можна і на дієті. Науковці назвали найкорисніший сир для здоров’я серця

Чи може холод прискорити метаболізм

Систематичний огляд і мета-аналіз 2022 року свідчать про те, що вплив холоду може допомогти прискорити метаболізм. Однак, як зазначається в огляді 2024 року, хоча вплив холоду може бути перспективним для лікування ожиріння та метаболічних захворювань, все ще необхідні додаткові дослідження на людях.

Чи може холод прискорити метаболізм (Фото: Unsplash/Dana DeVolk) Чи може холод прискорити метаболізм / Фото: Unsplash/Dana DeVolk

Дослідники припускають, що вплив холоду може прискорити метаболізм через збільшення активності бурого жиру. Бурий жир або бура жирова тканина — це тип жирової тканини, який відіграє певну роль у регулюванні метаболізму. Бурий жир більш активний при низьких температурах і розщеплює цукор у крові та молекули жиру, створюючи тепло та допомагаючи підтримувати температуру тіла.

Читайте також: Пухка без яєць. Рецепт смачної шарлотки з яблуками для всіх, хто постує або на дієті

Чи безпечно пробувати крижану дієту

Чи безпечно пробувати дієту з льодом (Фото: Unsplash/Devin Rajaram) Чи безпечно пробувати дієту з льодом / Фото: Unsplash/Devin Rajaram

Незважаючи на те, що досліджень мало, навряд чи вона безпосередньо спричинить серйозні проблеми зі здоров’ям, якщо людина споживає достатню кількість поживних речовин. Наприклад, деякі дослідження показують, що споживання більш холодної їжі може сповільнити скорочення шлунка та швидкість проходження їжі через травну систему. Це може ускладнити захворювання, пов’язані зі спорожненням шлунка, наприклад гастропарез. Якщо людина відчуває будь-який шлунково-кишковий дискомфорт, бажано припинити дієту.

Холодна дієта не підійде для людей з хворобою Рейно, серцево-судинними захворюваннями або проблемами дихання. Якщо ви хочете спробувати крижану дієту, бажано спочатку проконсультуватися з дієтологом.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі