Для відновлення України треба побудувати 3−4 заводи з виробництва віконного скла потужністю по 25 млн кв. м продукції на рік.

Сучасне віконне (термополіроване) скло в Україні взагалі не виробляють. До війни 85% такої продукції Україна імпортувала із Білорусі та Росії. Про це заявив президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів Костянтин Салій, повідомляє Укрінформ.

Відео дня Читайте також: Олена Шуляк Олена Шуляк Бустер на $60 млрд. Як ринок будматеріалів здатен перезапустити економіку

«На ринку скла була вакханалія: його масово завозили з таких країн, як Киргизстан чи Азербайджан. Причому, везли продукцію, виготовлену за стандартами, які поступалися навіть радянським ГОСТам. Мовляв: Україна все візьме. А Гомельський казенний завод із Білорусі й досі намагається продавати своє скло Україні. І знаходяться ті, хто купує й завозить таку продукцію, не відчуваючи жодної відповідальності», — зазначив експерт.

За його словами, одне з найнагальніших завдань — забезпечити власне виробництво такої продукції для відбудови.

«Україна потребує 3−4 заводи потужністю по 25 млн кв. м термополірованого скла на рік. Поки що про їх спорудження ми чуємо лише на рівні декларацій: і турки, й китайці хотіли щось побудувати, і українські бізнесмени планували розгорнути таке виробництво на Київщині… Але, доки не побачимо діючого заводу, доки не з’явиться колектив, який може витримувати продуктивні навантаження, ми не можемо говорити, що по війні віконного скла нам вистачатиме», — сказав Салій.

Натомість вітчизняного ПВХ-профілю та інших комплектуючих для вікон, як на нинішній рівень споживання, вистачає. На додаток, під час війни Україна наростила експорт віконних систем.

«Вони нічим не гірші, ніж польські. Навпаки — кращі і дешевші. Тому навіть Німеччина, Франція та Британія почали купувати українську продукцію. Наші виробники хочуть закріпитися на ринку ЄС, тож, на відміну від деяких конкурентів, по-справжньому чесні із європейськими замовниками та споживачами. Якщо на наших системах написано марка теплоопору А-3, вони справді відповідають заявленим параметрам. На противагу продукції низки зарубіжних виробників, які часто завищують цей показник у документації», — констатував Салій.

Єдине в Україні підприємство з виготовлення литого полірованого скла в Лисичанську припинило роботу 2015 року. Підприємство збанкрутувало через значні борги за газ. Наприкінці 2010-х були плани створити велике сучасне скловиробництво у Бородянці на Київщині з інвестиціями у $300 млн. Утім, втілення проєкту так і не розпочалося.

Раніше повідомлялося, що за два роки повномасштабного вторгнення росіяни знищили або суттєво пошкодили в Україні 50 млн кв. м житла.

Редактор: Олександр Іванов Читати далі