Нацбанк послідовно займав позицію, що банки, які належать міжнародним фінансовим групам, повинні припинити діяльність в країні-агресорі.

Про це в ефірі Радіо NV заявив Голова НБУ Андрій Пишний. «Російський ринок токсичний, небезпечний. Крім того, наповнювати його можливостями, додатковими доходами, які потім нам з вами падають на голову у вигляді бомб і ракет, — це суперечить і гуманізму, і, відповідно, чесному бізнесу, та загалом здоровому глузду», — наголосив Пишний.

Відео дня

Він також зазначив, що з виходом банків з Росії склалася нерівномірна ситуація.

«Деякі банки одразу ухвалили рішення і вийшли з російського ринку, а деякі банки дотепер залишаються. І навколо них, як ми знаємо, навіть на глобальному рівні відбувається доволі жорстка дискусія, яка в результаті закінчилась тим, що Європейський центральний банк висловив чіткі вимоги до банків, які дотепер залишаються працювати в Російській Федерації, щодо необхідності виходу з цього ринку. І ось тут цікава річ. Ми чекаємо наразі динаміки цього процесу», — зазначив Пишний.

Він також підкреслив, що паралельно Національний банк працює над тим, щоб запровадити в своїй політиці принцип нульової толерантності до всього, що пов’язано із державою-агресором. «Цим ми зараз і займаємося. І, звісно, тиски, які ми будемо чинити і далі для того, щоб спонукати міжнародні фінансові групи ухвалити рішення і залишити цей ринок. Ми постійно знаходимося в комунікації з Європейським центральним банком. У мене постійно це питання є предметом обговорення з керівниками центральних банків Європейського Союзу. Крім того, ми окремо будуємо наші взаємовідносини із Державним департаментом, із Європейським центральним банком, з Європейською комісією щодо посилення санкційного тиску», — підкреслив Пишний.

«На жаль, не все від нас залежить. І це об'єктивно. Коли нам, у відповідь на наші звернення, відповідають, що „ми знаходимося в пошуку найкращого рішення“, і цей пошук триває вже два роки; а протягом цього періоду ми читаємо звіти і бачимо рекордні прибутки, запити на розширення персоналу, з нашого боку є реакція одразу. Я написав не одного листа у Відень і напишу ще не одного листа. Написав не один лист у Франкфурт, де штаб-квартира Європейського центрального банку. Якщо потрібно, ще напишу. З нашого боку тиск буде», — наголосив Пишний.

«Потрібно розуміти і те, що ті банки, які працюють в Україні, зазвичай, є системно важливими і роблять достатньо вагомий внесок в нашу фінансову стабільність. Через це тут рішення повинні бути щодо українських банків, які функціонують, доволі вивірені — і з погляду фінансової стабільності, і з погляду потреби підтримки економічного відновлення. У нас є бачення, яким чином це побудувати. Тиск повинні чинити насамперед на центри ухвалення рішення, а вони сьогодні у Франкфурті, у Відні, у Будапешті», — зазначив Пишний.

Раніше повідомлялося, що 3 травня 2024 року стало відомо про те, що австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) почне процедуру виходу з російського ринку в третьому кварталі 2024 року.

27 травня 2024 року міністр фінансів США Джанет Єллен попередила європейські банки, що вони дуже ризикують, продовжуючи працювати в Росії.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі