Що станеться, якщо залишити ріжок морозива на 24 години? Дивно, але ласощі не зростали повністю, як нещодавно було показано у відео в TikTok.

@olliebubs09 What are they putting in our food? #fyp #drumsticks #icecream #foryou ♬ original sound — Oliver

Частково це відбувається через мальтодекстрин, емульгатор, який уповільнює процес танення морозива. Емульгатори широко використовуються в повсякденних продуктах, як-от хліб із маслом і майонез, і багато з них не становлять небезпеки. Емульгатори зустрічаються навіть у природі, наприклад, деякі пектини у фруктах. Однак дослідження пов’язують деякі харчові емульгатори з підвищеним ризиком низки захворювань.

Відео дня

Нещодавнє дослідження виявило зв’язок між вживанням харчових емульгаторів і ризиком розвитку діабету 2 типу. Дослідники відстежували харчові звички і вплив емульгаторів на більш ніж 104 000 французьких учасників з 1 травня 2009 року по 26 квітня 2023 року. За період спостереження у 1056 учасників було діагностовано діабет 2 типу. Було встановлено, що у цих учасників був вищий рівень впливу впливу емульгаторів.

Читайте також:
Дієти та цукровий діабет (Фото:u_i5txmj18kz/pixabay) Інтервальне голодування та інші. Вчені розкрили подробиці про вплив модних дієт на рівень цукру в крові

Емульгатори, пов’язані з підвищеним ризиком діабету 2 типу, включають:

  • Каррагінани: згущувач із червоних морських вод, входить до складу пива, молочних і безмолочних продуктів, цукерок і продуктів зі зниженим вмістом білка.
  • Каррагінанову камедь: стабілізатор із морської води, що міститься в молочних і м’ясних продуктах, готових стравах, білкових коктейлях і порошках.
  • Трикалійфосфат: розвиток, використання в лікувальних продуктах, таких як сир, крупи та випічка.
  • Моногліцериди і дигліцериди: емульгатори, отримані з перероблених олій насіння, що містяться в морозиві, веганській олії та випічці.
  • Гумміарабік: стабілізатор у молочних продуктах, напоях, цукерках, глазурі та приправлених горіхах.
  • Ксантанова камедь: загущувач, що зустрічається в заправках для салатів, подібних, хлібобулочних виробів, молочних продуктів і нежирних спредів.

Меган Гербер, дієтологиня з функціональних препаратів, що спеціалізуються на здоров'ї кишківника, зазначає, що емульгатори часто містяться в ультраоброблених продуктах і можуть підтримувати баланс кишківника. Дослідження показують, що харчові емульгатори можуть пошкодити захисний шар вітаміну і збільшити ризик синдрому підвищеної проникності кишечника, що може призвести до запалення і порушення метаболізму глюкози, а потім і до діабету.

Для зниження ризику діабету 2 типу рекомендується застосовувати ультраоброблені продукти з емульгаторами. Натомість слід обирати цільні продукти, читати етикетки та обмежувати споживання оброблених продуктів.

Читайте також:
Ультраперероблені продукти (Фото:Hansuan_Fabregas/pixabay) Нові дослідження. Ультраоброблені продукти збільшують ризик кардіометаболічних проблем у дітей

Якщо ви хочете уважніше ставитися до споживання емульгаторів харчових добавок, подумайте про таке:

  • Дотримуйтеся цільних продуктів: вибирайте свіжі продукти, такі як нежирне м’ясо, овочі та фрукти.
  • Читайте етикетки: уникайте інгредієнтів, що закінчуються на «-ate» або «-ose», а також моногліцеридів, дигліцеридів і лецитину. «Вибирайте продукти з простими інгредієнтами, а не з абзацами», — додала вона.
  • Обмежте споживання оброблених харчових продуктів. Емульгатори часто використовуються для продовження терміну придатності, тому за можливості уникайте оброблених харчових продуктів. Подумайте про пластівці, м’ясні продукти, упакований хліб, закуски, приправи та підсолоджені напої.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі