Автор: Анастасiя Омельченко

Медицина не стоит на месте. Ранняя диагностика рака, генная терапия, регенерация органов — только за последние годы мы стали свидетелями множества прорывов.

Деякі з медичних відкриттів за останні два роки ще кілька десятиліть тому могли б здатися чистою фантастикою.

Проте сьогодні ми читаємо про них в авторитетних дослідженнях учених із провідних університетів і клінік світу.

Відео дня

Серед них — генна інженерія, вакцина від малярії, регенерація органів за допомогою стовбурових клітин і багато іншого.

Давайте познайомимося з 10 найдивовижнішими медичними відкриттями, які здатні змінити картину здоров’я людини.

Універсальне лікування діабету 1-го типу стовбуровими клітинами

Дослідники з Гарвардського університету під керівництвом доктора Дугласа Мелтона розробили новаторську методику одержання необмеженої кількості бета-клітин, які продукують інсулін, зі стовбурових клітин.

Читайте також: Лист Христофора Колумба про відкриття Америки пішов з молотка за вражаючі $3,9 млн

Цей прорив може призвести до функціонального лікування від діабету 1-го типу, усунувши необхідність в ін'єкціях інсуліну.

Лікування серповидно-клітинної хвороби на основі CRISPR

Команда Каліфорнійського університету в Берклі під керівництвом доктора Нірена Мурті успішно використала інструмент редагування генів CRISPR-Cas9 для виправлення генетичного дефекту, що спричиняє серповидно-клітинну хворобу, у стовбурових клітинах, отриманих від пацієнтів.

Це відкриває шлях до створення потенційних ліків від цього виснажливого спадкового захворювання.

Штучний інтелект для раннього виявлення раку

Дослідники Google Health у співпраці з Північно-Західним університетом розробили систему штучного інтелекту, яка може виявляти рак грудей за мамограмами з більшою точністю, ніж лікарі-рентгенологи.

Читайте також: Розбиралися майже 200 років. Вчені з’ясували дивовижні подробиці про знайдений у 19 столітті етруський артефакт

Ця технологія, розроблена під керівництвом доктора Моззіяра Етемаді, може значно поліпшити ранню діагностику раку і врятувати незліченну кількість життів.

Аналіз крові на хворобу Альцгеймера

Новаторське дослідження, проведене вченими Медичної школи Вашингтонського університету під керівництвом доктора Рендалла Бейтмана, дало змогу створити простий аналіз крові, який може точно виявити хворобу Альцгеймера за 20 років до появи симптомів.

Це може сприяти більш ранньому втручанню і більш ефективному набору учасників клінічних випробувань.

Клітинне програмування проти старіння

У знаменному дослідженні, опублікованому в журналі Nature, вчені з Інституту Солка під керівництвом доктора Хуана Карлоса Ізпісуа Бельмонте успішно перепрограмували клітини мишей, повернувши їм молодість і збільшивши тривалість життя на 30%.

Такий підхід до клітинного омолодження може мати величезне значення для лікування вікових захворювань.

Назальна вакцина проти хвороби Альцгеймера

Вчені з лікарні Брігама і Жіночої лікарні під керівництвом доктора Говарда Вайнера розробили назальну вакцину, яка може запобігти й у перспективі повернути назад накопичення токсичних білків, пов’язаних із хворобою Альцгеймера у тварин.

Цей інноваційний підхід може призвести до революційного лікування цього руйнівного нейродегенеративного захворювання.

Регенерація органів за допомогою стовбурових клітин

Група дослідників з Кембриджського університету на чолі з доктором Мерітсел Хутч успішно виростила мініатюрні версії людських печінки, легенів та інших органів зі стовбурових клітин.

Цей прорив може прокласти шлях до персоналізованих методів регенерації органів і зробити революцію в трансплантаційній медицині.

Геномне редагування для лікування спадкової сліпоти

Учені з Орегонського університету здоров’я і науки під керівництвом доктора Джона Бріганде за допомогою редагування генів CRISPR відновили зір у сліпих мишей із генетичним захворюванням, яке називається пігментним ретинітом.

Ця новаторська робота може призвести до створення методів лікування різних спадкових форм сліпоти у людей.

Імунотерапія розсіяного склерозу

Дослідники з Пенсільванського університету під керівництвом доктора Аміта Бар-Ора розробили нову імунотерапію, яка може зупинити прогресування розсіяного склерозу (РС), впливаючи на специфічні імунні клітини, відповідальні за розвиток захворювання.

Це може стати переломним моментом для пацієнтів із цим виснажливим аутоімунним розладом.

Вакцина проти малярії на основі РНК

Група дослідників із Науково-дослідного інституту армії Волтера Ріда під керівництвом доктора Кари Олсен розробила інноваційну вакцину на основі РНК, яка показала високу ефективність проти малярії в ранніх клінічних випробуваннях.

Цей прорив може прокласти шлях до створення ефективної вакцини проти одного з найбільш смертоносних інфекційних захворювань у світі.

Читати далі