Яйця поживні та універсальні — ви можете їсти їх на сніданок, обід або вечерю, а також додавати у випічку. Купуючи їх, потрібно враховувати багато факторів, зокрема розмір, колір, поживність тощо.

Ми допоможемо розібратися в тому, як і де краще придбати один із головних атрибутів Великодня, щоб ваші писанки й крашанки були не лише красивими, але й смачними та безпечними.

Відео дня

Спочатку про розмір

Яйця в Україні маркуються відповідно до ДСТУ (Фото: Unsplash/Maria Ionova) Яйця в Україні маркуються відповідно до ДСТУ / Фото: Unsplash/Maria Ionova Читайте також: Ніжні всередині і цільні ззовні. Як зварити ідеальні яйця для крашанок на Великдень

Яйця в Україні маркуються відповідно до ДСТУ 5028:2008. «Яйця курячі харчові технічні умови (33861)» і мають такі категорії:
Залежно від якості та терміну зберігання до дня реалізації (від виробника до споживача):

  • харчові дієтичні (Д);
  • яйця класу «extra» (для експорту);
  • харчові класу А (експорт);
  • харчові столові (С);
  • харчові класу В (експорт);
  • харчові охолоджені (зберігаються при температурі нижче нуля);
  • для промислового переробляння — переробні.

Залежно від маси:

  • відбірні (В) — маса 73 г і більше;
  • вищої категорії (0) — від 63 до 72,9 г;
  • першої категорії (1) — від 53 до 62,9 г;
  • другої категорії (2) — від 45 до 52,9 г;
  • дрібні (М) — від 35 до 44,9 г

Тепер про колір

Тепер про колір (Фото: Unsplash/Jodi Mucha) Тепер про колір / Фото: Unsplash/Jodi Mucha

Чи знаєте ви, що колір яйця збігається з мочкою вуха курки, яка його знесла? Але незалежно від того, чи воно блідо- чи темно-коричневе, біле чи з блакитним відтінком, це не впливає на смак, поживність чи якість.

Трохи про термін придатності

Є кілька різних дат, які можуть бути на упаковці (Фото: Unsplash/Louis Hansel) Є кілька різних дат, які можуть бути на упаковці / Фото: Unsplash/Louis Hansel

Є кілька різних дат, які можуть бути на упаковці. Важливо відзначити, що на смак не впливає свіжість, але консистенція білків і жовтків стає іншою з часом. Як результат, старі яйця, як правило, більше розтікаються на сковороді, і їх важче приготувати. З іншого боку, з них виходять ідеальні круто зварені яйця, які легко чистити.

Дата упакування

Це час, коли вони були перевірені, очищені та поміщені в коробку. Пам’ятайте, що хоча яйця ймовірно були відкладені за кілька днів перед датою, виробники мають до 30 днів на їх обробку та упаковку, тому яйцям може бути вже місяць. Ви можете зберігати яйця в холодильнику протягом чотирьох-п'яти тижнів після цієї дати.

Ви можете зберігати яйця в холодильнику протягом чотирьох-п’яти тижнів (Фото: Unsplash/Enrico Mantegazza) Ви можете зберігати яйця в холодильнику протягом чотирьох-п’яти тижнів / Фото: Unsplash/Enrico Mantegazza

Термін придатності або EXP

Ці умови супроводжуються датою у форматі місяць/день, яка не може бути більшою ніж на 30 днів після дати упаковки. Крім того, на пачці яєць можуть бути вказані різні сроки, залежно від температури, у якій їх зберігають.

«Краще спожити до»

Ця термінологія вказує на максимальний час, протягом якого яйця зберігають свою якість. Це повинно бути не більше 45 днів з дня упаковки яєць в коробку.

Користь яєць для здоров’я

Користь яєць для здоров'я (Фото: Unsplash/Ankit Gupta) Користь яєць для здоров'я / Фото: Unsplash/Ankit Gupta

Яйця містять від 6 до 8 грамів білка та близько 70 калорій. Серед корисних речовин та мінералів у яйцях міститься вітамін B, селен, що підтримує імунітет, і холін, який є вирішальним для когнітивного здоров’я. Незважаючи на те, що яйця містять 185 грамів холестерину, дослідження показують, що вони не впливають негативно на здоров’я серця. І не забувайте, що жовток — ваш друг: у ньому міститься 40 відсотків білка разом із вітаміном D, фолієвою кислотою та рибофлавіном.

На що звернути увагу при покупці яєць: порада від телеведучого Костянтина Грубича

Костянтин Грубич

Телеведучий, автор книжки Смачна країна

Телеведучий та автор книги Смачна країна Костянтин Грубич дав спеціальний коментар NV Food:

«Купуйте яйця у перевірених виробників, а не з машини чи на базарі. Якщо ви обираєте яйця на ринку чи використовуєте домашні, то ніяк не зможете перевірити їх на наявність сальмонели. Тож я б радив купувати їх в магазині. Домашні можна споживати в тому разі, якщо ви чи хтось із вашої родини вирощуєте курей і впевнені, що з яйцями все гаразд».

«Обов'язково звертайте увагу на термін придатності, щоб не купити яйця, які зіпсуються вже через кілька днів».

«Якщо ви розбили яйце й побачили кров’яні згустки, плями чи ще якісь пошкодження, краще пожертвуйте ним. Те ж саме стосується й продукту з різким запахом сірководню — це отрута. Не шкодуйте грошей, позбувайтеся цих яєць».

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі