Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готує дипломатичні відповіді на російські спроби послабити саміт миру, який відбудеться у Швейцарії через два тижні.

Про це глава держави повідомив у середу, 29 травня, у вечірньому відеозверненні.

За словами президента, Росія вже не зможе зірвати саміт миру, хоча «дуже старається це зробити». Зокрема, країна-агресорка тисне на лідерів та відверто погрожує різним державам дестабілізацією.

Відео дня

«Це все — один із наслідків того, що світ дав державі-терористу забагато часу. На жаль, зло уміє адаптуватись і зараз використовує свої ресурси, щоб розколоти світ і не дати примусити Росію до миру» — сказав Зеленський.

Читайте також:
Володимир Зеленський і Джо Байден (Фото:instagram.com/zelenskyy_official) «Главам держав емоційність не потрібна». Чому Зеленський помилився, коли розкритикував Байдена через відсутність на Саміті миру — дипломат

Президент також додав, що Україну наразі підтримують майже сто держав та міжнародних організацій, які долучаються до глобальних зусиль.

Крім цього, Зеленський розповів про нараду з посадовцями, відповідальними за підготовку до саміту. Президент доручив надавати звіти щодо співпраці з державами, які вже беруть участь у підготовці, а також з тими, що можуть бути залучені.

Зокрема, до саміту миру приєднається Австралія.

Саміт миру в Швейцарії в червні 2024 року

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Росія не буде на ньому присутня. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в глобальному Саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. При цьому в МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

Читайте також: Підготовка до Саміту миру. Швейцарія посилить заходи для висилки російських шпигунів

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів. ЗМІ стверджували, що в саміті може взяти участь президент США Джо Байден.

24 квітня Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

Того ж дня агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела писало, що Байден може пропустити зустріч, щоб провести збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

26 травня неназваний американський чиновник заявив, що США візьмуть участь в українському саміті миру, але відмовився уточнити, хто саме поїде на Саміт і на якому рівні буде представництво США.

Читайте також: Участь у першому Глобальному саміті миру підтвердили 90 країн — Зеленський

Зеленський заявив, що особисто хотів би бачити Байдена на саміті миру і зазначив, що його відсутність тільки викличе оплески з боку російського диктатора Володимира Путіна.

29 травня у Білому домі заявили, що США візьмуть участь у саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15−16 червня, не уточнивши, хто саме прибуде на зустріч.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі