Автор: Кіра Борисіхіна

Нещодавно норвезький фермер Ойвінд Твейтане Ловра знайшов на своєму полі унікальний артефакт — 1000-річний меч вікінгів.

Спочатку він прийняв знахідку за шматок металобрухту, але потім, роздивившись предмет, виявив рукоять і лезо.

Читайте також:
Дві золоті сережки, знайдені в одному з курганів, мають форму півмісяця та інкрустовані дорогоцінним камінням (Фото:Туркестанська обласна адміністрація Республіки Казахстан)) Спадщина маловідомої цивілізації. У Казахстані знайшли унікальні артефакти 2000-річної давнини

Сімейна ферма Ловра розташована в Сулдалі, графство Рогаланд на південному заході Норвегії. Відповідно до норвезького законодавства він передав знахідку Раді графства Рогаланд. Експерти, які досліджували меч, дійшли висновку, що він належить до епохи вікінгів і датується періодом між 900 і 1050 роками нашої ери.

Відео дня

Археолог Ларс Согаард Серенсен зазначив, що мечі були важливими символами статусу для вікінгів. Знахідка Ловра особливо цінна, оскільки меч зберігся в хорошому стані завдяки щільній глині, в якій він перебував. Зброя завдовжки близько 14,5 дюймів зберегла руків'я, хрестовину і приблизно половину леза, хоча вкрита іржею і нальотами.

Читайте також:
Інцидент став предметом обговорення в селі, а місцеві жителі вже визнали його знаком божественного благословення (Фото:Джагран/OpIndia) Благословення згори. В Індії знайшли старовинні фігурки індуїстських божеств

Дослідники з Археологічного музею Ставангера просканували меч за допомогою рентгенівського випромінювання і виявили напис на лезі, який припускає, що це може бути меч Ульфберта — особливий клас високоякісної середньовічної франкської зброї. Археолог Зигмунд Ерл пояснив, що «Ульфберт» — ім'я виробника зброї, відомого своїми мечами, що виготовлялися у Франкській імперії.

Відомо, що в Європі було знайдено близько 4000 мечів епохи вікінгів, але тільки близько 170 з них мають написи Ульфберта. У Норвегії було розкопано 45 таких мечів, і знахідка Ловра стала першим виявленим мечем Ульфберта в Рогаланді. Фахівці планують консервацію артефакту і більш ретельне дослідження його напису.

Читати далі