Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що Вашингтон призупинив постачання боєприпасів до Ізраїлю на тлі ймовірного наступу ЦАХАЛ на Рафах у секторі Гази. Про це повідомляє агентство Reuters у середу, 8 травня.

Reuters нагадує, що президент США Джо Байден після вторгнення бойовиків угруповання ХАМАС в Ізраїль заявив, що повністю підтримує країну, і відправив своєму союзнику «озброєння на мільярди доларів».

Відео дня Читайте також:
Ізраїльський танк маневрує на тлі конфлікту, що триває з угрупованням ХАМАС, недалеко від кордону з Газою. 7 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Amir Cohen) «І вам, і нам США викручують руки». На якому тлі Ізраїль розпочав воєнну операцію на півдні сектора Гази, і що буде далі — інтерв'ю NV

Глава Пентагону заявив, що зобов’язання США щодо захисту Ізраїлю не змінилися, а рішення про припинення постачань — тимчасове. За його словами, у Вашингтоні хотіли б, щоб у Рафаху «не було масштабних бойових дій». Остін також наголосив, що перед наступом на Рафах Ізраїль має убезпечити мирне населення. В ООН раніше казали, що повномасштабна атака на Рафах може спровокувати гуманітарну катастрофу.

Унаслідок вторгнення ХАМАС в Ізраїль 7 жовтня загинули приблизно 1200 людей, ще приблизно 250 було взято в полон. За даними Ізраїлю, приблизно 133 із них можуть залишатися в заручниках у секторі Гази. У підконтрольному ХАМАС міністерстві охорони здоров’я Гази заявляли, що під час військової кампанії Ізраїлю у відповідь загинуло більш ніж 34 тисячі палестинців, більшість із яких — мирні жителі.

Раніше агентство AP з посиланням на високопосадовця адміністрації президента США Джо Байдена повідомило, що Вашингтон призупинив постачання Ізраїлю 3,5 тис. потужних авіабомб через те, що уряд Біньяміна Нетаньягу вирішив розпочати військову операцію в місті Рафах на півдні сектору Гази.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Читайте також:
НЕ ЧЕКАЛИ: 7 травня. Ізраїльська військова техніка на КПП Рафах (Фото:Армія оборони Ізраїлю/Handout via REUTERS) Попри вмовляння США. Чому Ізраїль атакував Рафах, що буде із заручниками та хто каже Нетаньягу «йди геть» — бесіда зі Шлеймовичем

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить велику кількість жертв серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити. 17 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Армія оборони Ізраїлю не відмовиться від плану штурмувати Рафах. Він додав, що Ізраїль не залишить цивільних у пастці в Рафаху, коли війська почнуть штурм.

8 квітня Нетаньягу підтвердив, що операція в Рафаху буде, і заявив, що Ізраїль уже має дату початку.

6 травня з'явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

Військова операція ЦАХАЛ в місті Рафах триватиме доти, доки не буде ліквідовано угруповання ХАМАС або досягнуто угоди про заручників та перемир’я, попередив міністр оборони країни Йоав Галант.

Редактор: Ніна Григорська Читати далі