Італія в новому пакеті військової допомоги передасть Україні систему ППО SAMP-T.

Про це заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в ефірі Zapping на Radio1, повідомляє Repubblica.

При цьому він зазначив, що повністю вміст пакета військової допомоги він розкрити не може.

Відео дня

«Але відомо, що ми відправимо SAMP-T — це засіб ППО, тому захист, про який нас просила сама Україна, не є секретом», — заявив він.

Він також додав, що Італія проти того, щоб Україна використовувала їхню зброю для нанесення ударів по території Росії.

Інфографіка: NV

Раніше агентство Reuters із посиланням на джерело повідомляло, що Італія відправить Україні систему ППО SAMP/T. Це буде друга система в країні.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Італія схвалила вісім пакетів військової підтримки Україні. Система ППО стане частиною дев’ятого пакета, який може бути схвалений найближчим часом.

Додаткові ППО для України

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п’ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

6 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що для того, щоб повністю захистити повітряний простір України від російських атак, потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів.

12 квітня Кулеба заявив, що Україна зараз веде активні переговори із союзниками про постачання двох батарей Patriot і однієї SAMP-T. У МЗС також додали, що Росія не знищила б Трипільську ТЕС, якби в України була достатня кількість систем Patriot.

Читайте також:
Кулеба знову закликає надати Україні ППО після ударів по Харкову (Фото:МЗС України) Кулеба показав міністрам ЄС фото 8-річного хлопчика біля Епіцентру у Харкові та закликав надати додаткові Patriot

19 квітня міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Італії пообіцяли допомогти Україні посилити її протиповітряну оборону.

15 травня Bloomberg повідомляв, що США розглядають можливість надати Україні ще одну батарею ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Іспанія і Греція поки відмовилися передислокувати свої системи, хоча Мадрид відправляє ракети. Польща також відмовилася від передачі однієї зі своїх батарей.

28 травня Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна планує якнайшвидше зібрати і передати Україні ЗРК Patriot.

31 травня в німецькому МЗС повідомили, що Німеччина передасть Україні ЗРК Patriot разом із новим пакетом військової допомоги на суму 500 млн євро.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі