Громадський активіст, бізнесмен та у минулому — позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко в інтерв'ю Radio NV заявив, що перший заступник директора НАБУ Гізо Углава не зможе зберегти свою посаду.

«Навіть якщо він (Гізо Углава — ред.) не отримає підозру, я не розумію, яким чином він може залишитись на посаді, зважаючи на наслідки цього скандалу. І, насправді, якби він мав хоч якусь честь, як людина, то він би сам написав заяву про відставку, зважаючи на те, що до нього вже немає довіри і не буде», — заявив Шевченко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=zAxPxKK_v34

Колишній агент НАБУ зазначив, що для прокурора важливо, щоб були докази, які прийме суд і на основі яких є можливість винести обвинувальний вирок, однак часто буває так, що доказів недостатньо, хоча загальну картину всі розуміють.

«І оце саме той випадок, коли всі розуміють загальну картину, всі розуміють, що Углава зливав справи, що він домовлявся з чинною владою, і точно з ним ніхто працювати вже не буде, не захоче і не збирається. Звісно, що жодних спільних справ із ним ніхто мати не буде. Тому я думаю, що так чи інакше він точно втратить посаду, але подивимося», — підсумував Шевченко.

Справа про витоки інформації в НАБУ

Читайте також:
Після появи нових людей у керівництві НАБУ — директора Семена Кривоноса (ліворуч) і його заступниці Поліни Лисенко відбувся відтік топ-детективів з Бюро. Найвпливовішою аппаратною фігурою в НАБУ є перший заступник директора Гізо Углава (на передньому плані) (Фото:Колаж NV) Хто зламав НАБУ? П’ять загроз, які перетворюють антикорупційний орган на офіс компромісних рішень — розбір NV

24 травня прес-служба НАБУ після відповідного запиту NV Бізнес повідомила, що директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву на підставі його особистої заяви.

«Для забезпечення обʼєктивного досудового розслідування розпочатого за фактом ймовірного витоку інформації наказом Директора НАБУ за відповідною заявою про можливий конфлікт інтересів усунуто Першого заступника Директора НАБУ від виконання посадових обов’язків та керівництва закріпленими у внутрішніх документах напрямами та підрозділами. Про перебіг та результати досудового розслідування будемо інформувати громадськість», — сказано у відповіді на запит редакції.

Згідно даних джерел NV Бізнес, Углава може входити у коло осіб, причетних до витоку інформації про перебіг розслідувань НАБУ в інтересах підозрюваних.

30 травня NV Бізнес повідомив, що 22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і поліція провели обшук вдома у детектива НАБУ. За словами журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, йдеться про члена секретного підрозділу на ім'я Валерій Полюга.

Читайте також:
У центрі подій і в центрі на фото — Гізо Углава (Фото:НАБУ / Facebook) Хто зламав НАБУ — частина друга. NV дізнався, як попереджали топпосадовців про майбутні підозри та обшуки

Наприкінці квітня САП разом зі співробітниками внутрішнього контролю НАБУ зареєстрували кримінальне провадження за статтями: розголошення даних слідства та зловживання службовим становищем.

Ще один обшук група у складі співробвтників САП і Нацполу провели у Георгія Біркадзе, стверджують джерела NV Бізнес у правоохоронних органах.

Біркадзе — колишній очільник Броварської РДА, віднедавна він з’являється на телемарафоні як експерт. За даними джерел редакції в САП, у Біркадзе може бути навіть власний кабінет на Банковій. У президентській канцелярії неофіційно відповіли NV, що в них не було робочого місця або окремого кабінету для цієї людини.

Як розповів NV Бізнес співрозмовник у правоохоронних органах, витоки інформації стосуються розслідуваної справи про розкрадання коштів під час президентського проєкту Велике будівництво.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі