Групі з чотирьох російських полонених показали наслідки нещодавніх російських ударів по цивільним об'єктам у Харкові.

Відповідний відеосюжет опублікувала Медіагрупа Накипіло. Харків, журналістка якого Аліка Піхтерева поспілкувалася з полоненими окупантами, які на власні очі побачили наслідки російської агресії.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=hAHVRLZhkFg

На початку відео вони перебувають біля будівлі в центрі Харкова, пошкодженої російською ракетою С-300 близько 19:00 25 травня. Внаслідок цієї атаки постраждали 18 людей, в тому числі був важко поранений 13-річний підліток. За словами Піхтеревої, його вже виписали з лікарні, однак інші люди з важкими травмами досі госпіталізовані.

Читайте також:
Рятувальники на місці атаки РФ (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) Залишилася старша донька. Знайомі розповіли про 12-річну дівчинку та її маму, які загинули внаслідок удару РФ по Епіцентру

Четверо полонених на відео говорять, що не розуміють української, тому журналістка спілкується з ними російською мовою.

На питання про те, як вони опинились в російському війську, один з полонених відповідає, що вони підписали контракт.

На питання про те, що їх мотивувало, він відповів: «Іпотека, гроші, заборгованість». Водночас на питання про те, чи не страшно йому помирати, він сказав, що страшно.

Також полонених запитали, що вони думають про обстріл цивільного об'єкта, біля якого вони стоять, та інших цивільних об'єктів у Харкові.

«Я відчуваю, що з російського боку йде окупація і геноцид. Я це побачив на власні очі. Багато солдатів лежать. Багато дітей, дорослих, цивільні об'єкти», — говорить у відповідь один з них.

Після питання про те, як це зупинити, полонений припускає, що нічого не зміниться, доки російський диктатор Володимир Путін залишається при владі, оскільки російський народ залякали і повстати він не зможе.

Читайте також:
Наслідки російського удару по Епіцентру в Харкові 25 травня (Фото:Олег Синєгубов/Telegram) Удар по Епіцентру в Харкові: ще двоє людей вважаються зниклими безвісти

Крім того, полонених привезли до руїн гіпермакету Епіцентр, який російські окупанти зруйнували двома КАБами раніше того ж дня — 25 травня. Наразі відомо, що поліція ідентифікувала тіла 19 загиблих внаслідок цієї російської атаки, двоє з них були підлітками.

Журналістка зазначає, що відео знімають під час розбору завалів Епіцентру, і багато присутніх рвуться «подякувати» російським військовим, однак їх надійно охороняють.

На її запитання, чи справді вони збиралися «звільняти російський народ», один із полонених відповідає, що про це говорив його командир. На питання про те, що думає він сам, полонений окупант відповідає:

«Ми думаємо, що зовсім не так, як говорили. Насправді виявилося, що окупація. Побачивши оце все, зрозуміли, що все зовсім не так, як говорили, як говорять російські командири».

Також Піхтерева питає полонених, чому Росія запускає авіабомби по цивільних об'єктах Харкова.

«Нам показують, нібито тут військова техніка знаходиться, військова інфраструктура. Але я не бачу тут (військової інфраструктури — ред.)», — відповідає один з них.

Третій об'єкт, показаний у сюжеті, — знищена внаслідок російського удару 23 травня типографія Фактор-Друк, тоді семеро її працівників загинули. Російські віська вдарили по типографії двома ракетами, ще одна туди не долетіла.

Тут Піхтерева розповідає про наслідки обстрілу, однак полонених туди не привезли.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі