Країна-агресор РФ у 2024 році почала більше атакувати об'єкти генерації енергетичної інфраструктури України. Про це в ефірі телемарафону у суботу, 4 травня, сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

«Якщо в 2022−23 роках основний удар припадав на магістральні підстанції, при цьому генерація також була атакована, то вже сьогодні більший акцент зроблено саме на генерацію, хоча атаки на підстанції не припинили», — заявив Галущенко.

Відео дня

Атаки РФ на українську енергетику

Країна-агресор навесні 2024 року почала атакувати найбільші та найпотужніші об'єкти енергетики України. Через це енергосистема зазнала втрат:

Читайте також:
Міністр енергетики України Герман Галущенко (Фото:Пресслужба Офісу президента України) «Купуйте генератори». У Міненергетики закликали українців готуватися до будь-яких сценаріїв

  • ДніпроГЕС втратила обидві електростанції. Гребля витримала, а обладнання було зруйновано, відновлення ДніпроГЕС може зайняти роки.
  • У Харкові зруйнована ТЕЦ-5, відновити її — все одно що будувати нову, це теж завдання на кілька років.
  • Зміївська ТЕС (входить до Центренерго) зруйнована, вона також розташована в Харківській області.
  • Група ДТЕК (бенефіціар — Рінат Ахметов) заявила, що втратила 80% генерації.
  • Пошкоджено всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС;
  • Пошкоджено газосховище на заході України.

24 березня голова НЕК Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що, за попередніми підрахунками, останні російські атаки на українську енергосистему завдали збитків щонайменше на 90−100 млн євро, якщо говорити лише про високовольтне обладнання компанії.

12 квітня Галущенко заявив, що на тлі масових ударів Росії по українській енергосистемі потрібно готуватися до будь-яких сценаріїв навесні та влітку.

21 квітня Галущенко заявив, що Німеччина може віддати Україні обладнання із закритих енергетичних об'єктів.

Під час атаки у ніч на 27 квітня російські війська били по енергетичній інфраструктурі України.

Зокрема, були атаковані інфраструктурні об'єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі