Франція не воює з Росією і не прагне ескалації, але хоче підтримати Україну в її обороні. Париж планує створити коаліцію партнерів, готових відправити в Україну своїх інструкторів.

Про це у пʼятницю, 7 червня, заявив президент Франції Еммануель Макрон під час пресконференції з українським колегою Володимиром Зеленським у Парижі.

«Ми не воюємо з Росією та не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, що можемо, аби допомогти Україні протистояти російській агресії. Коли Україна просить від нас навчання на своїй суверенній території мобілізованих солдатів, чи це є ескалацією? Ні. Це не відправлення європейських солдатів чи союзників на лінію фронту. Чому ми маємо підкорятися Росії, яка може вирішити, що ми не маємо права надсилати підприємства чи інструкторів», — сказав Макрон.

Відео дня Читайте також: Костянтин Єлісєєв Костянтин Єлісєєв Макрон готовий до бою з російською загрозою. Три кроки, які має зробити Київ

Він зазначив, що Франція не погоджується з так званими «червоними лініями» Кремля. За словами президента Франції, країна хоче сформувати коаліцію інструкторів, багато партнерів вже погодились на це.

«З поваги до них я не можу зараз вам сказати, що Франція буде це робити, але ми вже знаємо, що ми не будемо одні. Ми використаємо наступні дні, щоб організувати якомога ширшу коаліцію, щоб відповісти на запити України в тих самих рамках, про які я щойно говорив», — відповів Макрон.

7 червня газета Politico повідомила, що президент Франції Еммануель Макрон під час нещодавньої телефонної розмови з американським колегою Джо Байденом запропонував відправити західні війська в Україну для навчання українських військовослужбовців, але Байден не погодився.

Читайте також:
БМП на військових навчаннях багатонаціональної бойової групи НАТО (Фото:REUTERS/Radovan Stoklasa) «Сподіваюся, найближчим часом». Які завдання виконуватимуть французькі або інші іноземні війська в Україні — Нарожний

6 червня Макрон заявив, що хоче сформувати в Україні «французьку бригаду» солдатів, навчених і екіпірованих Францією.

У Міноборони України перед цим казали, що дискусії про відправлення в Україну французьких інструкторів ще тривають.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомляла, що в лютому Еммануель Макрон провів конфіденційні переговори з президентом США Джо Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцом, сподіваючись змінити стратегію Заходу у війні в Україні та підштовхнути союзників до жорсткішого підходу до Росії.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі