Франція підтримує вступ України до Європейського союзу, однак «це станеться не відразу».

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляє Le Figaro.

«Ми підтримуємо кандидатство України на вступ до Європейського союзу», — сказав Макрон.

При цьому він зазначив, що Франція відіграла провідну роль у підтримці України як кандидата на вступ до ЄС.

Відео дня

«Ми продовжимо це робити. Це можливість для України провести всі реформи, необхідні для вступу до Євросоюзу. Але це станеться не відразу», — додав французький президент.

Вступ України до ЄС

У вересні 2022 року Денис Шмигаль заявив у телеінтерв'ю Bloomberg, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС. Тоді ж на пресконференції в Брюсселі Шмигаль наголосив, що Україна має амбіцію до кінця цього року або на початку наступного перейти до переговорних процедур, які передують наданню статусу члена ЄС.

У травні 2023-го прем'єр говорив, що Україна має бути готовою до вступу в Євросоюз через два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Читайте також:
Міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак (Фото:Martin Dvořák / Х) Через загрозу Орбана. 12 країн ЄС закликали затвердити рамки переговорів про вступ України та Молдови

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

25 квітня посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила, що країна вже готова почати переговори про вступ до ЄС і очікує їх початку наприкінці червня.

30 квітня президент України Володимир Зеленський також зазначив, що вже в червні Україна може почати переговори щодо вступу до Євросоюзу.

21 травня Politico з посиланням на джерела писало, що брюссельські чиновники також наполягають на тому, щоб почати офіційні переговори щодо вступу України до ЄС цього місяця.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі