Франція не обмежила дистанцію використання своєї зброї, яку передала Україні, тому Київ може бити французькими ракетами по РФ, повідомляє BBC.

За даними видання, Британія і Франція надають Україні крилаті ракети Storm Shadow (у Франції їх називають SCALP) і прямо не обмежили їх використання. Радіус дії цих ракет може досягати 250 км.

Відео дня

Раніше президент Франції Еммануель Макрон сказав журналістам: «Ми повинні дозволити [Україні] нейтралізувати військові об'єкти, з яких запускаються ракети, і, по суті, військові об'єкти, з яких атакують Україну».

Читайте також: Шольц і Макрон обговорюють варіанти зміцнення європейської ППО — Bloomberg

Офіцер військової авіації, який побажав залишитися анонімним, розповів журналістам, що така риторика розглядається як дозвіл використовувати Storm Shadows/SCALP. Тож, за його словами, тепер Україна може завдавати ударів по аеродромах Курської та Бєлгородської областей, що межують з Україною.

При цьому такі операції, ймовірно, будуть обмежені. Зокрема через те, що українським Су-24, оснащеними цими ракетами, необхідно буде наблизитися до російського кордону для запуску. Це зробить літаки вразливими для російських систем ППО.

Журналісти також зазначають, що F-16 для таких завдань підійшли б найкраще, однак наразі незрозуміло, чи дозволять партнери України використати ці винищувачі для ураження цілей у Росії.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії.

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

Читайте також: Франція планує направити кілька сотень військових інструкторів в Україну — Reuters

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі