Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки та член тимчасової слідчої комісії Ради щодо закупівель дронів і спорудження фортифікацій Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV заявив, що в Україні часто будували фортифікації у місцях, де неможливо тримати оборону.

«Дуже багато питань навіть до самої побудови фортифікацій. Часто вони побудовані в таких місцях, де оборону тримати нереально. Були представники Служби безпеки України. Вони ведуть деякі справи з приводу того, чому це так було, для чого це було зроблено, хто це такі рішення приймав», — заявив Костенко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=DhKyqpK9Ar0

Нардеп навів приклад укріпення, побудованого на схилі гори, «коли перед тобою нічого не видно».

«Зараз комплексно [цим] і ДБР займається, і Служба безпеки контролює цю історію, і військові з обласними адміністраціями, і Верховна Рада тепер взяла на контроль цю історію», — зазначив він.

Звинувачення у відсутності фортифікацій на кордоні в Харківській області та відовідь на них

12 травня командир підрозділу розвідки Збройних Сил України Денис Ярославський заявив, що у Вовчанську Харківської області точаться вуличні бої, і наголосив, що укріплень і мін на кордоні області, який перейшли окупанти, не було.

Читайте також:
Фортифікаційні споруди (Фото:СтратКом/Telegram) Харківська ОВА відмовилася надавати інформацію про підрядників, які відповідали за фортифікації

За його словами, «ворог вільно увійшов у „сіру зону“ по всій лінії кордону, яка, в принципі, не повинна була бути сірою».

«За два роки на українському кордоні мали стояти бетонні укріплення в мінус три поверхи! А не було навіть мін. Ми приходимо до думки, що це або шалена крадіжка, або навмисний саботаж! Тепер ми знову втрачаємо людей, території і робимо те, що вже робили у вересні 2022-го», — написав Ярославський.

Він додав, що у «125-й [бригаді] ТРО, які кинули позиції», стверджують, що «їм впарювали на підпис акти приймання передачі фортифікацій, які навіть на 30% були не готові як завершене будівництво».

У відповідь командування 125-ї окремої бригади територіальної оборони назвало цю заяву «вкрапленням відвертої ІПСО».

Читайте також:
Володимир Зеленський оглядає оборонні споруди у Харківській області 9 квітня 2024 року (Фото:president.gov.ua) Контракти на 366 мільйонів гривень. Що не так з постачанням деревини для будівництва фортифікацій на Харківщині — антикорупціонерка

У 125-й бригаді тероборони заявили, що ситуація у смузі її оборони складна, але контрольована, а її підрозділи «дають відсіч переважаючим силам противника, зберігаючи сталість в бойових порядках».

У Міноборони заявили, що найбільш обладнані фортифікації, які включають залізобетонні споруди та приміщення для укриття і проживання військових, знаходяться на відстані 17−35 кілометрів від лінії фронту. Фортифікації на передньому плані споруджують виключно військові підрозділи, які утримують позиції, без залучення важкої техніки та цивільного персоналу через постійні обстріли.

Начальник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі заявив, що фортифікаційні споруди у Вовчанську Харківської області побудували, проте через постійні російські обстріли зводити їх було важко.

22 травня Рада створила ТСК з облаштування фортифікацій та закупівлі дронів. 4 червня склад комісії змінили: народну депутатку від Слуги народу Єлізавету Богуцьку змінили на Ігоря Мурдія, а депутата Віталія Борта від забороненої ОПЗЖ — на ексспікера Верховної Ради, нардепа Дмитра Разумкова (об'єднання Розумна політика).

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі