Данія передасть Україні винищувачі F-16 протягом місяця, заявила прем'єр-міністерка країни Метте Фредеріксен. Про це повідомив кореспондент Die Zeit Йорга Лау в понеділок, 13 травня, в соцмережі Х.

«F-16 Данії будуть у повітрі над Україною протягом місяця», — зазначила Фредеріксен.

У квітні посол Дані в Україні Оле Егберг Міккельсен підтвердив, що країна отримає всі винищувачі F-16, про які було домовлено раніше.

Відео дня

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року Нідерланди і Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передасть Україні F-16, але з 2025 року.

У грудні Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Читайте також:
На думку Михайла Жирохова, росіяни з острахом очікують на появу в Україні західних F-16, бо ще не стикалися з цими винищувачами (Фото:Reuters) Це не проти МіГів воювати. Чому росіяни з певним острахом очікують появи в небі України F-16 — пояснює авіаексперт

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 лютого 2024-го видання Foreign Policy із посиланням на європейських чиновників повідомляло, що перші винищувачі F-16 з’являться в Україні орієнтовно в червні 2024 року. Тодішній речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат, коментуючи це, зазначив, що не можна говорити про конкретні терміни передачі іноземними партнерами літаків F-16 Україні.

22 березня уряд Великої Британії повідомив, що перші 10 українських пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку на винищувачах F-16 у Великій Британії. Тепер військові перейдуть до поглибленої льотної підготовки, яку надають французькі ВПС.

Інфографіка: NV

18 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що перший багатоцільовий винищувач F-16 з підготовленими українськими пілотами прибуде в Україну до літа 2024 року.

Читайте також: «Процес не закінчується». У Повітряних силах ЗСУ розповіли подробиці про підготовку українських пілотів для роботи на F-16

6 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що країна планує почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени. Водночас Оле Егберг Міккельсен заявив, що літаки прибудуть цього літа.

10 травня видання The Standard із посиланням на високопоставлене військове джерело повідомило, що перші західні винищувачі F-16 прибудуть в Україну протягом декількох тижнів.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі