Автор: Кіра Борисіхіна

НАСА опублікувала захопливі сповільнені знімки наднових, що дають змогу спостерігати за їхньою еволюцією за останні 20 років упродовж лише 20 секунд.

Два нові фільми показують еволюцію двох відомих об'єктів на небі: Кассіопеї А і Крабовидної туманності. Обидва вони — залишки масивних зірок, що стали надновими в нашій галактиці. У покадрових відеороликах зібрано дані рентгенівського телескопа «Чандра» за 20 років, представлені всього за 20 вражаючих секунд.

Відео дня

Крабоподібна туманність з’явилася на небі майже 1000 років тому в 1054 році. Вона була помічена китайськими астрономами і багатьма іншими людьми по всьому світу. Наднова залишила після себе пульсар, і Чандра відстежувала енергетичні зміни навколо цього об'єкта з 2000 по 2022 рік.

Кассіопея А — набагато молодша. Її було видно із Землі 340 років тому, а Чандра спостерігає її з 2000 року. У новому відеоролику спостерігаються ударні хвилі і зміни в цьому об'єкті з 2000 по 2018 рік. У ядрі Кассіопеї А міститься нейтронна зірка, виявлена Чандрою в 1999 році.

Обидві наднові відіграють ключову роль у розумінні того, як зірки стають надновими і формують звичайні нейтронні зірки і пульсари. Зображення Кассіопеї А опрацьовані з використанням нової техніки візуалізації, що значно поліпшило гостроту зору Чандри.

Стаття про нову техніку опублікована в The Astrophysical Journal. Ці фільми підкреслюють здатність Чандри демонструвати дані, зібрані за довгий період, у захопливому форматі, який допомагає вченим краще зрозуміти еволюцію наднових і їхню роль у космічній екології.

https://www.youtube.com/embed/DXkt3alCW80?si=CNQiSCHWBxortXrW&controls=0 Читати далі