У колишнього нардепа від Партії регіонів та керівника стратегічного підприємства Мотор Січ В’ячеслава Богуслаєва виявили в Дубаї щонайменше 19 квартир та офісних приміщень, загальна сума яких становить 15 млн доларів. Про це повідомили журналісти проєкту Радіо Свобода Схеми у вівторок, 14 травня.

Розслідування Схем є частиною проєкту Dubai Unlocked, у рамках якого журналісти з понад 70-ти медіа-організацій з усього світу проаналізували дані про тисячі об'єктів нерухомості в Дубаї, переважно за 2020 і 2022 роки.

Відео дня

У матеріалі зазначається, що В’ячеслав та його син Олександр скуповували нерухомість у Дубаї з 2009 до 2018 року.

Схеми зауважили, що одна з квартир, про яку раніше розповідали в ЗМІ, була записана на батька, а решта нерухомості — на сина.

Ймовірно, багаторічне керівництво підприємством Мотор Січ стало джерелом коштів, на які Богуслаєв обзавівся майном в ОАЕ, зазначають журналісти.
Розслідувачі зазначили, що Богуслаєв часто їздив в ОАЕ на виставки гелікоптерів та відкриття центрів з обслуговування двигунів, зокрема з тодішнім президентом Януковичем.

У 2022 році В’ячеслава Богуслаєва затримали. Йому повідомили про підозри за декількома статтями, зокрема, в держзраді, фінансуванні тероризму та протидії ЗСУ. Наразі триває суд. Екснардеп перебуває під вартою до 10 червня.

Читайте також:
Стенд Мелітопольського олійноекстракційного заводу на виставці Gulfood в Дубаї (Фото:Latifundist.com via facebook) Слуга народу та почесний консул Болгарії. Хто володіє заводом з Мелітополя, що засвітився на виставці в Дубаї під російським прапором

Окім цього, журналісти Схем дізнались, що В’ячеслав Богуслаєв співпрацював з іранськими військовими компаніями, зокрема з виробниками БПЛА Shahed.

Схеми також з’ясували, що син Богуслаєва Олександр теж «збагатився», перебуваючи на посаді заступника голови наглядової ради Мотор Січі та отримавши частки в інших компаніях, пов’язаних з діяльністю батька.

Джерела у правоохоронних органах повідомили журналістам, що за 18 років, з 2003 до 2021 року Богуслаєв-молодший офіційно заробив майже 7 млн грн. Також на цей час на банківські рахунки готівкою надійшло 57 млн грн. Журналісти припускають, що Олександр міг отримати гроші від батька, однак В’ячеслав Богуслаєв, будучи народним депутатом декількох скликань, не вносив у декларацію такі витрати.
Наразі, як повідомляють Схеми, у власності Богуслаєвих значиться лише п’ять об'єктів нерухомості, решта — продана.

Читайте також:
Ігор Паленик та В’ячеслава Дзюбін (Фото:ЦПК/Telegram) Усіх чотирьох суддів Київського апеляційного суду, які отримали хабар у справі Богуслаєва, відсторонили від здійснення правосуддя

В Офісі генпрокурора заявили, що не мають достовірної інформації та документів стосовно майна Богуслаєвих в ОАЕ. Однак там зауважили, що конфіскація нерухомості Олександра можлива, якщо суд ухвалить таке рішення за результатами відповідного кримінального провадження. В Офісі генпрокурора також зазначили, що «вживають заходів для виявлення та арешту майна В’ячеслава та Олександра, яке знаходиться в іноземних юрисдикціях», розповіли Схеми.

Окрім Богуслаєвих, майном у Дубаї обзавелись і інші українські посадовці. Серед них ексміністр екології часів Януковича Микола Злочевський, одеський прокурор Олег Корнілов, колишній нардеп від Партії регіонів та ексзаступник голови Державної міграційної служби Василь Грицак. Серед власниць дубайської нерухомості також виявили колишню дружину впливового судді часів Януковича Артура Ємельянова Світлану Ємельянову.

18 квітня Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов Мін'юсту та конфіскував активи В’ячеслава Богуслаєва та ексдиректора представництва Мотор Січі в Москві Петра Кононенка.

Справа Богуслаєва — що відомо

22 жовтня 2022 року стало відомо, що СБУ затримала почесного президента компанії Мотор Січ, екснардепа від Партії регіонів В’ячеслава Богуслаєва в межах справи про незаконне постачання компанією товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

24 жовтня Шевченківський райсуд Києва відправив Богуслаєва під варту. За даними програми Схеми, у нього з 2000 року було російське громадянство, з 2002 року — квартира в Москві.

4 листопада Служба безпеки України заарештувала майно Богуслаєва майже на 1 мільярд гривень. 7 листопада прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що Мотор Січ разом із низкою інших стратегічних підприємств буде цілодобового працювати на оборону України.

28 березня 2023 року Богуслаєву повідомили про нову підозру — у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та іншим військовим формуванням (ст. 114−1 КК України). За даними правоохоронців, він наказав зняти лопаті з вертольотів, щоб ними не могли скористатися захисники України. Він перебуває під вартою.

19 лютого 2024 року Солом’янський районний суд Києва продовжив йому запобіжний захід ще на два місяці.

17 квітня суд Києва ще продовжив запобіжний захід В’ячеславу Богуслаєву. Ексочільник Мотор Січі перебуватиме під вартою без права на заставу до 12 червня.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі