Автор: Анастасія Печенюк

54-річній Лізі Пізано з нирковою недостатністю, яка була другою живою людиною, що отримала нирку від генетично модифікованої свині, довелося видалити трансплантований орган.

Дефіцит донорських органів у всьому світі змусив дослідників шукати можливості використання свиней як альтернативного джерела. Але організм людини негайно розпізнає свинячу тканину як чужорідну. Тож вчені продовжують експериментувати та вдаються до редагування генів, намагаючись зробити органи свині більш схожими на людські для імунної системи.

Відео дня

Нирка Пізано була отримана від свині, яку генетично модифікувала біотехнологічна компанія Revivicor. Під час операції Пізано також пересадили вилочкову залозу свині-донора, щоб зменшити ймовірність відторгнення. Недавня біопсія не показала ознак відторгнення. Однак нирка Пізано була пошкоджена, тож її довелося видалити, пише Wired.

Повторна операція відбулася менш ніж через два місяці після пересадки. Медики кажуть, що планово видалили нирку свині 29 травня — через 47 днів після трансплантації — після кількох епізодів, пов’язаних з тим, що через трансплантовану нирку не вдалося забезпечити стабільний кровотік. Без нього функція нирок Пізано почала знижуватися.

Читайте також:
У США провели складну операцію відразу на двох органах/ ілюстративне фото (Фото:pixabay) Неймовірний випадок. У США жінці одночасно пересадили нирку і механічний серцевий насос

Річ у тім, що, крім ниркової недостатності, Пізано також має проблеми з серцем. Водночас вона не має права на традиційну трансплантацію серця та нирки від людського донора через кілька хронічних захворювань, що зменшують ймовірність хорошого результату. Перед операцією вона отримала спеціальний допоміжний пристрій лівого шлуночка (LVAD), що використовується у пацієнтів, яким потрібна трансплантація серця.

Команда, яка займалася трансплантацією, каже, що проблеми були саме з серцевою помпою, а не з ниркою свині, Зараз Пізано знову на діалізі, лікуванні пацієнтів з нирковою недостатністю, і її серцева помпа все ще працює.

Нагадаємо, першою живою людиною, яка отримала нирку від генетично модифікованої свині, був Річард Слейман з Массачусетсу. Операція була проведена 16 березня в лікарні штату Массачусетс. У травні, лише через два місяці після історичної трансплантації, чоловік помер. Лікарня заявила, що немає ознак, що смерть була пов’язана з трансплантацією. Свиня-донор, використана в процедурі, мала загалом 69 різних генетичних змін.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі