Колишній начальник генштабу Молдови Ігор Горган «зливав» секретну інформацію щодо постачання зброї Україні своїм кураторам з Головного управління Генерального штабу ЗС РФ. Про це свідчить переписка, до якої отримало доступ інтернет-видання The Insider.

Відповідний матеріал видання опублікувало в середу, 5 червня.

Там зазначається, що Ігор Горган регулярно доповідав своєму куратору із ГРУ полковнику Олексію Макарову про внутрішню політичну обстановку в Молдові та передавав інформацію про візити представників Міноборони України, які закуповували в країні військову техніку та снаряди для ЗСУ.

Відео дня

Як пише The Insider, Горган та Макаров почали «активно контактувати» після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а саме у квітні 2022 року.

Читайте також:
Молдова (Фото:REUTERS / Vladislav Culiomza) Росія використовує Молдову для випробування своїх нових технологій впливу і втручання — голова МЗС країни

Судячи з їхньої переписки, ГРУ цікавилось озброєнням, яке Україна закуповує в сусідніх країнах, зокрема в Молдові, ідеться в матеріалі.

«Залізничні потяги з пальним йдуть з території Молдови, а саме з села Єтулія — до населеного пункту України Рені. Склад із паливом рухається лише вночі, вдень стоїть на місці, щоб не стати мішенню ВКС РФ», — писав Горган Макарову.

Окрім цього, як повідомляє видання, Горган надавав Макарову поради, як припинити постачання Україні озброєння через Румунію.

«Треба швидше перекрити кордон із Румунією! Це велика дірка! Звідти дуже багато вантажів надходить до України. Особливо військових вантажів! У румунів ще працюють деякі військові заводи з виробництва озброєння та боєприпасів», — писав Горган своєму куратору.

Він також закликав ввести російські війська в Молдову та стверджував, що для цього «все готове».

«Нам терміново потрібне очищення країни від усякої фашистської мразі! Багато хто готовий. Передайте… Час настав. Я всю ситуацію в армії тримаю на контролі… Тут, на радість, немає „Азову“ та інших нацформувань, а з політиками розберемося швидко», — заявляв Горган.

Читайте також: Російські «миротворці» хочуть провести навчання в окупованому Придністров'ї — влада Молдови

The Insider інформує, що з 2003 року Горган брав участь у міжнародних місіях НАТО в Боснії та Герцеговині, Грузії та Іраку, ідеться матеріалі.

У 2013 році він обійняв посаду начальника генштабу Молдови, однак через конфлікт з тодішнім міністром оборони країни Анатолом Шалари йому довелось залишити відомство.

Уже у 2019 році Горган знову очолив генштаб та перебував на посаді до 2021 року.

Як зазначає видання, в Горгана залишилось чимало ставлеників у Міноборони Молдови, що передають йому секретну інформацію.

Читайте також:
Румунія (Фото:Jesús Gorriti / Flickr) Фотографував військові об'єкти НАТО. У Румунії затримали ймовірного російського шпигуна

The Insider також інформує, що з 2019 року полковник Макаров, який був військовим аташе в російському посольстві, отримав «шефство» над Горганом.

У матеріалі зазначається, що Горгана неодноразово помічали в російському посольстві в Кишиневі, а одного разу — під час конфіденційної зустрічі з Макаровим.

The Insider не вдалось з’ясувати, коли саме Горган почав «співпрацювати» з представником ГРУ, однак джерело видання припустило, що ймовірно, активні контакти почались у 2004 році. Видання повідомило, що раніше Горган також перебував в агентурному зв’язку з російським військовим аташе в Кишиневі Вадимом Ухнальовим.

У 2023 році напередодні висилання російських дипломатів із Молдови Горган перестав виходити на зв’язок, пише The Insider. Там також зазначили, що він влаштувався до представництва ООН у справах біженців у Кишиневі (UNHCR-Moldova). Це агентство опікується переселенцями з України, ідеться в матеріалі.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі