В Україні заочно судитимуть колишнього мера Куп’янська Геннадія Мацегору, який здав російським окупантам місто в перші дні повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Згідно з даними слідства, у перші дні повномасштабного вторгнення РФ, колишній мер Куп’янська добровільно перейшов на бік окупантів. Уже 27 лютого 2022 року він записав відеозвернення, щоб запобігти масовим протестам і скласти хибне враження у місцевих про «турботу» окупаційної влади.

Відео дня

«Посадовець усіляко сприяв російським окупантам у Куп’янську, забезпечуючи їх транспортом, житлом, паливом та їжею. Через його дії територія українського Куп’янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України», — йдеться в повідомленні.

Крім цього, у червні 2022 року чиновник підписав протокол про «створення» маріонетками Кремля так званої «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області».

Читайте також:
Наслідки удару по Харківщині 19 травня (Фото:Олег Синєгубов/Telegram) Ракетний удар по базі відпочинку у Харківській області: кількість загиблих збільшилася до семи

Наразі обвинувачений перебуває в розшуку, але відомо, що він перебуває на території Бєлгородської області Росії.

Правоохоронці не називають ім'я підозрюваного, однак матеріали справи вказують на те, що йдеться про Геннадія Мацегора.

Колаборанта судитимуть заочно. Ексмеру загрожує довічне ув’язнення.

Наступ росіян у Харківській області: що відомо

10 травня російські окупанти спробували прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Президент України Володимир Зеленський тоді ж заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку.

Моніторингові ресурси повідомляли про окупацію кількох сіл на півночі Харківської області.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський назвав ситуацію в Харківській області «загостреною». Він повідомив, що російські війська розширили зону активних бойових дій на 70 км.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі