Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідницька група під керівництвом професора Бьонву Кана і доктора Хітак Пака з факультету матеріалознавства та інженерії Пхоханського університету науки і технологій (POSTECH) розробила високоенергетичну і високоефективну повністю твердотільну натрієво-повітряну батарею.

Читайте також:
Літієві акумулятори є найбільш популярними (Фото:pexels) Нарешті. Американські інженери знайшли спосіб істотно продовжити життя літій-іонних батарей

Їхню роботу опубліковано в Nature Communications.

Вторинні батареї знаходять широке застосування у сферах, таких як електромобілі та системи зберігання енергії. Однак метало-повітряні батареї часто стикаються з проблемою утворення карбонату, що знижує їхню ефективність.

Відео дня

У своєму дослідженні група використовувала Nasicon, суперіонний провідник натрію і твердий електроліт, щоб вирішити цю проблему. Цей твердий електроліт захищає металеві натрієві електроди від повітря і сприяє розщепленню карбонату.

Читайте також:
Зразки літію (Фото:Dnn87) Видобуток і переробка. Хіміки створили революційний метод вилучення літію з різних джерел

Результатом стала оборотна електрохімічна реакція, що підвищує енергоефективність батареї завдяки збільшенню щільності енергії та зменшенню різниці напруг під час заряджання і розряджання.

Цей прорив відкриває дорогу для створення повністю твердотільних металевих батарей наступного покоління, що може стати важливим кроком у сфері енергозбереження та екологічної стійкості.

Читати далі