Автор: Анастасія Печенюк

NASA вперше залучило всі шість великих антен свого комплексу Madrid Deep Space Communication Complex, аби підтримувати зв’язок з легендарним космічним кораблем Вояджер-1.

NASA має кілька комплексів з антенами, що дозволяють збирати дуже слабкі сигнали від далеких космічних кораблів. Кожен такий комплекс складається з однієї 70-метрової антени та кількох 34-метрових антен. З них тільки один, мадридський, наразі має шість антен, що працюють одночасно. Його використовують для зв’язку з Вояджер-1.

Відео дня

«Вояджер-1 знаходиться на відстані понад 24 мільярди кілометрів, тому його сигнал на Землі набагато слабший, ніж у будь-якого іншого космічного корабля, з яким спілкується Мережа глибокого космосу (DSN). На цей час сигналу Вояджера-1 потрібно понад 22 з половиною години, щоб дістатися від космічного корабля до Землі. Для кращого приймання радіозв'язку Вояджера-1 можна використовувати велику антену або групу менших антен», — пояснюють в NASA.

NASA вперше залучило всі антени Madrid Deep Space Communication Complex (Фото: MDSCC/INTA) NASA вперше залучило всі антени Madrid Deep Space Communication Complex / Фото: MDSCC/INTA

Нагадаємо, зонд був запущений NASA 5 вересня 1977 року для дослідження Сонячної системи та простору за її межами. Через 35 років після запуску він залишив Сонячну систему й увійшов у міжзоряний простір, ставши першим космічним кораблем, що зробив це. Зараз команда NASA працює над розв’язанням проблеми, пов’язаної з тим, що Вояджер-1 з листопада не міг передавати наукові дані на Землю. Наприкінці квітня космічний корабель вперше за 5 місяців надіслав придатні для використання дані про свій стан.

Читати далі