Ми всі знаємо, що банани — це поживна та смачна закуска в дорозі, але чи знаєте ви, що вони також можуть допомогти знизити кров’яний тиск?

Читайте також: Відрегулює цукор і тиск. Шість причин включити в раціон молоду кропиву та підбірка страв із нею

У цій статті ми розглянемо факти про поживність бананів, дослідимо науку, що стоїть за їхнім потенційним ефектом зниження артеріального тиску, і дізнаємося, скільки бананів ви повинні з'їдати щодня. Якщо ви на місії покращити здоров’я свого серця, читайте далі.

Відео дня Читайте також: Чотири найкращі фрукти, які сприятливо впливають на кров’яний тиск — рекомендація кардіолога

Харчова цінність бананів

Наповнені основними поживними речовинами, банани забезпечують тріо елементів, що зміцнюють здоров’я: калій, магній і вітамін С. Калій відіграє ключову роль у регулюванні артеріального тиску, що має вирішальне значення для здоров’я серця. Магній підтримує роботу м’язів і нервів, що також підтримує здоров’я серцево-судинної системи. Водночас вітамін С, відомий своїми антиоксидантними властивостями, допомагає захистити клітини від пошкодження та зміцнює імунну систему.

Харчова цінність бананів (Фото: Unsplash/Karsten Winegeart) Харчова цінність бананів / Фото: Unsplash/Karsten Winegeart

За даними Міністерства сільського господарства, один середній банан містить:

  • Калорії: 105
  • Вуглеводи: 27 г
  • Харчові волокна: 3 г
  • Загальний цукор: 12 г
  • Білок: 1 г
  • Загальний жир: 0 г
  • Холестерин: 0 г
  • Натрій: 1 мг
  • Вітамін С: 10 мг
  • Калій: 422 мг
  • Магній: 32 мг

Читайте також: З бананом і кокосовим маслом. Рецепт сирників без яєць від Лесі Нікітюк

Чи допомагають банани знизити артеріальний тиск

Вплив бананів на зниження артеріального тиску можна пояснити кількома життєво важливими поживними речовинами. Перш за все, банани є джерелом калію. Один середній банан зазвичай містить від 400 до 450 міліграмів калію, електроліту, який врівноважує натрій у нашому раціоні. За даними Американської кардіологічної асоціації, високе споживання натрію може призвести до підвищення артеріального тиску, а калій допомагає пом’якшити це, розслаблюючи стінки кровоносних судин і збільшуючи виділення натрію з сечею.

Чи допомагають банани знизити артеріальний тиск (Фото: Unsplash/Deon Black) Чи допомагають банани знизити артеріальний тиск / Фото: Unsplash/Deon Black

Крім того, банани багаті антиоксидантами, такими як вітамін С і катехіни. Ці сполуки пов’язані з покращенням функції ендотелію, що означає, що вони допомагають клітинам, що вистилають наші кровоносні судини, працювати ефективніше. Це може сприяти зниженню артеріального тиску. Крім того, дослідження 2022 року в Food Science & Nutrition показало, що вміст клітковини в бананах, особливо розчинної, як-от пектин, може допомогти регулювати артеріальний тиск, знижуючи рівень холестерину та покращуючи загальний стан серцево-судинної системи.

Однак збільшення джерел калію, включаючи банани, може бути небезпечним для людей із захворюваннями нирок. Не забудьте поговорити зі своїм лікарем або зареєстрованим дієтологом, перш ніж спробувати щось нове.

Читайте також: Фруктовий фаст-фуд: cмузі з бананом і ківі

Скільки бананів потрібно їсти

Поміркованість є ключовою, коли йдеться про вживання бананів для зниження артеріального тиску. Незважаючи на те, що банани мають різні корисні властивості для серця, переїдання може призвести до надмірного споживання калорій, що потенційно нівелює переваги. Не варто їсти більше одного-двох середніх бананів щодня. Таке споживання забезпечує здорову дозу калію, клітковини та інших необхідних поживних речовин без перебільшення.

Скільки бананів потрібно їсти (Фото: Unsplash/Eiliv Aceron) Скільки бананів потрібно їсти / Фото: Unsplash/Eiliv Aceron

Немає магічної кількості бананів, які можна з'їсти для зниження артеріального тиску, і краще поговорити зі своїм медичним працівником про ваші унікальні потреби. Однак середнім дорослим у віці від 19 до 50 років потрібно від 2600 до 3400 міліграмів калію на день, а один великий банан містить майже 500 міліграмів калію. Загалом, варто вживати їх частіше, якщо у вас високий кров’яний тиск. Розріжте один і додайте його до пластівців на сніданок, вівсянки або тостів для збалансованої та смачної закуски або їжте з морозивом на десерт.

Читайте також: З бананом і кокосовим маслом. Рецепт сирників без яєць від Лесі Нікітюк

Поради щодо харчування для нормального артеріального тиску

1. Їжте більше ягід

Включення різноманітних ягід у свій раціон може принести користь артеріальному тиску та загальному здоров’ю серця. Такі ягоди, як чорниця, полуниця та малина, багаті антиоксидантами, які називаються флавоноїдами та знижують тиск. Насолоджуйтесь ними в якості перекусу, додайте до йогурту або смузі, щоб отримати користь.

Читайте також:
З бананом панкейки стають більш ситними (Фото:nikldn / unsplash) Американський сніданок. Рецепт панкейків з бананом від учасника Пекельної кухні

2. Отримайте багато калію

Калій має вирішальне значення для регуляції артеріального тиску, і банани є лише одним із джерел. Збільште споживання калію, включивши у свій раціон такі продукти, як солодка картопля, шпинат, авокадо та квасоля. Ці продукти допомагають врівноважити наслідки надмірного споживання натрію, що може підвищити артеріальний тиск.

Читайте також:
Смачні стиглі банани (Фото:Dom J / pexels) Стратегічний продукт. Як зберігати стиглі банани протягом двох тижнів

3. Споживайте більше кальцію

Кальцій не тільки важливий для міцних кісток; він також відіграє певну роль у контролі артеріального тиску. Молочні продукти, такі як нежирне молоко, йогурт і сир, є чудовим джерелом. Крім того, збагачені альтернативи молока та листова зелень, можуть допомогти збільшити споживання кальцію.

Важливо пам’ятати, що харчування є лише одним із факторів серед інших (наприклад, стрес, рух, куріння, сон, гідратація і генетика), які впливають на ваш артеріальний тиск.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі