Цей безглютеновий полуничний перевернутий торт поєднує в собі м’який, ніжний ванільний бісквіт із шаром соковитих, майже джемованих ягід полуниці — і готувати його надзвичайно просто.

Якщо для інших пирогів вам потрібно готувати додаткову карамель — тут вам це не знадобиться. Замість цього натуральні соки з полуниці змішуються з цукром у духовці, створивши найсмачніший полуничний сироп. Лише одна миска для бісквіта і все. Рецепт опублікувала Катаріна Чермель — блогерка та дослідниця їжі на своїй сторінці в Інстаграм та на власному сайті. Розповідаємо як приготувати цей м’який та насичений десерт.

Відео дня Читайте також: Не так уже й корисно. Ці фрази на етикетках продуктів вводять вас у небезпечну оману

Безглютеновий полуничний пиріг

Інгредієнти:

  • розм’якшене вершкове масло, для змащування форми
  • 50 г (¼ склянки) цукрової пудри/цукру-піску або цукрового піску
  • 450 г свіжої полуниці
  • Ванільний бісквіт:
  • 150 г (¾ склянки) цукру
  • 3 великі яйця кімнатної температури
  • 120 г (½ склянки) молока кімнатної температури
  • 45 г (3 ст.л.) несолоного вершкового масла, розтопленого та охолодженого до теплого стану
  • 35 г (21/2 ст.л.) олії з нейтральним смаком, наприклад, соняшникової, ріпакової/каноли або рослинної олії
  • 1 ч. л. ванільної пасти (або 2 ч. л. ванільного екстракту)
  • 200 г (1⅔ склянки) безглютенового борошна
  • 2 ч. л. розпушувача
  • ½ ч. л. ксантанової камеді (не додавайте, якщо ваша суміш безглютенового борошна вже містить ксантанову камедь або інші зв’язуючі речовини).
  • ¼ ч. л. солі

Читайте також: Полуничний та пухкий. Як приготувати бісквітний рулет у японському стилі з вершковим кремом

Спосіб приготування:

  1. Встановіть решітку в середнє положення і розігрійте духовку до 180ºC. Злегка змастити маслом 23 см круглу форму для торта і вистелити її дно пергаментом/папером для випічки. Щедро змастіть маслом і пергамент/папір для випікання. Порада: Не використовуйте зйомну форму, оскільки під час випікання полуничний сік може витекти.
  2. На дно підготовленої форми для торта рівномірним шаром посипте цукор. На цукровий шар викладіть розрізані навпіл полуниці зрізом донизу, укладаючи їх якомога щільніше одна до одної, так, щоб вони повністю покривали дно форми. Ви також можете розрізати кілька полуниць на чверті та/або вісімки, щоб заповнити всі отвори.
  3. На бісквіт у великій мисці збийте разом цукор, яйця, молоко, розтоплене вершкове масло, олію та ваніль до повного змішування.
  4. В окремій мисці збийте суміш безглютенового борошна, розпушувача, ксантанової камеді та солі.
  5. Додайте сухі інгредієнти до вологих і збийте все разом до однорідного, досить рідкого тіста без грудочок борошна. Вилийте тісто на полуницю.
  6. Випікати треба при температурі 180ºC приблизно 35−40 хвилин або поки пиріг не стане золотисто-коричневим зверху, добре підніметься, а вставлена зубочистка або шпажка не вийде чистою. Якщо пиріг починає підрум'янюватися занадто сильно або занадто швидко, накрийте його листом алюмінієвої фольги (блискучою стороною догори) і продовжуйте випікати до готовності.
  7. Дайте пирогу охолонути у формі для випікання протягом 5−10 хвилин, а потім обережно переверніть його на велику тарілку, поки він ще гарячий. Не охолоджуйте пиріг довше, інакше він може прилипнути до дека, коли ви спробуєте його зняти.
  8. Подавайте пиріг теплим або повністю охолодженим до кімнатної температури. Він чудово смакує з кулькою ванільного морозива або злегка підсолоджених збитих вершків.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі