Дуримо свій мозок. Чи існують безпечні цукрозамінники

Оксана Скиталінська Лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska

Деякі підсолоджувачі можуть сприяти ожирінню та діабету

Почну з того, що, на жаль, немає жодного на 100% безпечного цукрозамінника.

Зараз дуже популярний еритрит (еритритол, еритрол, харчова добавка Е968), проте він підвищує ризик утворення тромбів, тобто агрегацію тромбоцитів, і, як наслідок, підвищує ризик серцево-судинних катастроф, інсультів і інфарктів.

Відео дня

Тривалий час підсолоджувачі вважалися цілком безпечною альтернативою цукру, проте після 30-річного періоду їх широкого використання, з’явилися перші докази того, що ці речовини можуть не бути настільки невинними.

Як відбуваються порушення роботи організму?

Цукрозамінник може накопичуватися в організмі людини, де його молекули підвищують ризик розвитку тромбозів.
Наприклад, одноразовий прийом підсолоджувача на дві доби в декілька разів підвищує згортання крові.

Штучні підсолоджувачі погіршують стан кишечної мікрофлори

Мета-аналізи (це аналіз багатьох досліджень) показали, що штучні підсолоджувачі при систематичному вживанні не мають позитивного впливу на масу тіла та рівень глюкози в крові (а так хотілось у це вірити…).

Деякі підсолоджувачі навіть можуть сприяти ожирінню та діабету 2 типу, онкологічним, серцево-судинним і нейродегенеративним захворюванням.

Дуримо свій мозок

Коли ми їмо цукрозамінник, мозок, отримавши сигнал про солодке, не одержує глюкозу, на яку налаштувався, і у відповідь включає системну нечутливість до інсуліну (інсулінорезистентність) для того, щоб підвищити рівень цукру в крові та одержати необхідну глюкозу.
Замінники цукру солодші за цукор, вони сильніше активують рецептори солодкого, які знаходяться не лише в роті, але і в стінці кишечника, мозку, судинах, підшлунковій залозі, жировій тканині та кістках.

Читайте також: Бредлі Елліотт Бредлі Елліотт Помилка того, хто вижив. Що варто знати про парадоксальні секрети довголіття

Така масова «гіперактивація» рецепторів порушує вироблення гормонів, які регулюють харчову поведінку людини. Запускається поділ жирових клітин, послаблюється мозковий кровотік. Крім того, штучні підсолоджувачі погіршують стан кишечної мікрофлори, бо частину вуглеводів за нас з'їдають корисні кишечні мікроорганізми.

Цукрозамінників у продуктах зараз дуже багато, не всі виробники про це пишуть. Їх можуть містити морозиво, желе, жувальна гумка, цукерки, йогурти, маринади.

Найбезпечнішими підсолоджувачами можна вважати стевію та ксиліт. Стевіозид може навіть трохи зменшувати запалення — основу більшості хвороб і порушень в організмі. А ксиліт — це цукровий спирт, менш солодкий, ніж звичайний цукор, і в великих кількостях його вживати не можна, бо викликає сильне здуття живота та діарею. Проте всі механізми «обдурювання» мозку стосуються і їх.

Що робити?

Їжте фрукти та ягоди. Там є клітковина та фітонутрієнти. А незначна для організму кількість глюкози з ягід та фруктів навіть допомагає печінці знешкоджувати токсичні речовини.

Якщо дуже-дуже хочеться, то посипайте їх звичайним цукром, а потім не сидіть на місці та рухайтесь: цей цукор буде використаний в якості енергії.

Від ложечки цукру в каву чи чай ви не одержите цукровий діабет і якісь страшні хвороби. Ну, принаймні так запевняють автори досліджень із Лейденського університету в Нідерландах.
Безпечна «норма» — в середньому 5 грамів цукру на добу. Це дослідження проводилось аж 30 років і було опубліковане в PLOS (але додам від себе — в PLOS публікуються роботи, які не пройшли відбір в дуже серйозні наукові видання).

Ця новина — порятунок для тих, хто генетично не відчуває насолоди від пиття гіркої кави та чаю (є й такі серед нас). В таких людей ген-рецептор, який розпізнає солодке, не працює, або працює погано і їм треба більше солодкого, щоб відчути задоволення.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі