Автор: Кіра Борисіхіна

Китайський місячний зонд «Чан'е-6» успішно приземлився на зворотному боці Місяця для збору зразків.

Зонд приземлився в басейні Південного полюса-Ейткен, одному з найбільших ударних кратерів у Сонячній системі, як передало агентство Сіньхуа з посиланням на Національне космічне управління Китаю. Це перший випадок, коли будуть зібрані зразки з цієї рідко досліджуваної області Місяця.

Відео дня Читайте також:
Трансляція події велася в прямому ефірі/кадр із відео (Фото:ISRO) Утерли росіянам носа. Індійська міжпланетна станція Chandrayaan-3 здійснила успішну посадку на Місяць

«Чан'е-6» розпочав свою складну 53-денну місію 3 травня. У неділю зонд зійшов з орбіти на висоті близько 200 кілометрів над Місяцем, щоб знайти місце для посадки, повідомив Хуан Ву, представник Китайської корпорації аерокосмічної науки і технологій, державній телекомпанії CCTV. Процес спуску на нижчу орбіту був пов’язаний із ризиками, що вимагало точного управління для виходу на задану траєкторію.

Після успішного спуску зонд мав швидко знизити відносну швидкість до нуля протягом 15 хвилин, що вимагало величезної кількості палива, майже половину ваги всього зонда. Після посадки зонд почне збирати місячний ґрунт і каміння, а також проведе інші експерименти в зоні посадки. Цей процес має завершитися протягом двох днів, повідомили в Сіньхуа. Для збору зразків зонд використовуватиме дриль і роботизовану руку.

Після цього «Чан'е-6» спробує здійснити унікальний запуск зі зворотного боку Місяця. Учені зазначають, що зворотний бік Місяця, невидимий із Землі, але не позбавлений сонячного світла, представляє величезні перспективи для досліджень. Його кратери менш схильні до впливу древніх потоків лави, ніж ближня сторона, що може дати нові відомості про формування Місяця.

Китайська космічна програма прискорилася під керівництвом президента Сі Цзіньпіна. Останніми роками Пекін інвестував значні ресурси, прагнучи скоротити розрив із традиційними космічними державами — США та Росією. Серед досягнень Китаю — будівництво космічної станції Тяньгун, висадка роботизованих всюдиходів на Марс і Місяць, а також запуск людей на орбіту.

Читати далі