Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що нова американська політика, яка дозволяє українським військовим бити по території Росії американськими боєприпасами, буде дуже корисною в майбутньому.

Про це повідомляє СNN.

Остін підкреслив, що США надали Україні можливість стріляти у відповідь по російських військах, які ведуть вогонь по українській території. За його словами, можливість наносити обмежені удари по території Росії з використанням американських боєприпасів, буде «дуже, дуже корисною українцям у майбутньому».

Відео дня

Глава Пентагону додав, що в США «сильна підтримка України» серед обох політичних партій, попри затримку ухвалення пакета військової допомоги для ЗСУ в Конгресі. Він наголосив, що російський диктатор Володимир Путін, найімовірніше, не зупиниться в Україні.

Читайте також: Олексій Мельник Олексій Мельник Як відомстить Кремль за удари західною зброєю по своїй території

«Ми повинні переконатися, що у Путіна не буде можливості розтоптати Україну, тому що, як сказав президент, є хороший шанс, майже напевно, що Путін не зупиниться на досягнутому. Він продовжить просуватися вперед в інших актах агресії», — сказав він.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

Читайте також:
Російська система ППО С-400 (Фото:Vitaly V. Kuzmin via Wikipedia) Пентагон має почати хвилюватись після того, як росіяни збили керовані боєприпаси в Україні —Bloomberg

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє — по Краснодару.

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі