Згідно з новим дослідженням вчених Гарварду, щоденне вживання ложки оливкової олії може знизити ризик смерті від деменції.

В дослідженні взяли участь понад 92 тисячі дорослих, які були «під наглядом» протягом 28 років.

Як виявилось, споживання принаймні 7 грамів, трохи більше половини столової ложки оливкової олії щодня було пов’язане з 28% меншим ризиком смерті, пов’язаної з деменцією, порівняно з тими, хто ніколи або рідко їв оливки, показало дослідження, опубліковане у журналі JAMA Network Open.

Відео дня

Вибір оливкової олії, натурального продукту, замість таких жирів, як маргарин і магазинний майонез, є безпечним вибором і може знизити ризик смерті від деменції.

Дослідники також відзначають, що заміна навіть невеликої кількості маргарину або майонезу на оливкову олію щодня може призвести до зменшення ризику смерті від деменції на 8−14%. Важливо також зауважити, що заміна інших рослинних або вершкових олій не показала значних результатів у зниженні ризику.

Дослідження включало оцінку дієти учасників за допомогою спеціального опитувальника та Індексу альтернативного здорового харчування, що оцінює продукти та поживні речовини, які впливають на хронічні захворювання. Згідно з дослідженням, чим вище були оцінки учасників за цим індексом, тим менший був ризик розвитку смертельної деменції.

У підсумку, дослідження підтверджує важливість здорового харчування, зокрема включення оливкової олії в раціон, для зниження ризику смертельної деменції та підтримки загального здоров’я мозку.

Редактор: Олена Басараб Читати далі