Автор: Кіра Борисіхіна

Вчені з Королівського коледжу Лондона і Японії розробили за допомогою штучного інтелекту найсильніший у світі надпровідний магніт на основі заліза, що може призвести до прориву у виробництві доступних апаратів МРТ і електрифікованого транспорту майбутнього.

Читайте також:
Штучний інтелект використали для декодування вокалізацій собак (Фото:Marcin Szczepanski/Michigan Engineering) Шлях до взаєморозуміння. Вчені за допомогою ШІ навчилися розшифровувати гавкіт собак

Надпровідні магніти здатні створювати сильні та стабільні магнітні поля без великого енергоспоживання. Їх можна використовувати в різних технологіях, включно з апаратами МРТ і системами поїздів SCMaglev в Японії. Однак традиційні надпровідники з ніобію та олова вимагають великих розмірів і складного виробництва, що обмежує їх застосування.

Відео дня

У дослідженні, опублікованому в журналі NPG Asia Materials, вчені застосували машинне навчання для створення потужного й економічного магніту на основі заліза. Доктор Марк Ейнслі з Королівського коледжу Лондона зазначив, що нові магніти легші та дешевші у виробництві, що відкриває двері для їхнього широкого використання. Першими надпровідниками на основі заліза зацікавилися 10 років тому, але їхні магнітні поля не були достатньо сильними для практичного застосування. Нова технологія дає змогу виробляти магніти швидко й ефективно.

Розробка використовує систему машинного навчання BOXVIA, яка оптимізує процес створення надпровідників. Програма аналізує параметри, такі як температура і час, і знаходить найоптимальніші умови для створення потужних магнітів. Це значно скорочує час виробництва порівняно з традиційними методами.

Читайте також:
На гладкій місцевості робот використовує колеса, мінімізуючи енергоспоживання, а на складній місцевості, де колеса неефективні, він перемикається в режим ходьби. (Фото:Джунхо Лі) На колесах і ногах. У Швейцарії розробили всюдихідного робота-доставщика

Надпровідні магніти, створені за допомогою BOXVIA, мають унікальну мікроскопічну структуру, що відрізняється від традиційних зразків. Це відкриття дає змогу створювати потужніші та ефективніші магніти, що в майбутньому може призвести до розробки ще сильніших магнітних пристроїв.

Ці досягнення можуть значно знизити вартість виробництва МРТ-апаратів та інших високотехнологічних пристроїв, роблячи їх доступнішими та поширюючи їхнє використання в різних галузях медицини і транспорту.

Читати далі