Українські пенсіонери, у яких стаж вищий за страхову норму, мають право на доплату. Вона нараховується за кожен рік, який був відпрацьований понад необхідний стаж згідно з законом.

Читайте також: Пенсії-2024: що робити, якщо не вистачає страхового стажу

Хто має право на доплату за понаднормовий стаж

Відповідно до статті 28 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, доплату за понаднормовий стаж можуть отримувати українці, у яких у трудовій книжці зазначено:

Відео дня

• понад 35 років стажу (для чоловіків);

• понад 30 років стажу (для жінок).

Доплати нараховують пенсіонерам, які отримають пенсію за віком.

Читайте також: Пенсії-2024: хто і за яких умов отримає підвищені виплати у червні

Розмір доплати у 2024 році

Розмір такої доплати не може перевищувати 1% від мінімального розміру пенсії за віком, яку встановлюють виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році такий прожитковий мінімум зріс з 2093 грн до 2361 грн. Отже, розмір доплати також зріс — з 20,93 грн до 23,61 грн.

Ця сума додається за кожен повний рік, який українець відпрацював понад обов’язкову норму страхового стажу. Тобто якщо у пенсіонера понад обов’язкову норму страхового стажу є ще 5 років, то його доплата становитиме 118,05 гривні.

Також важливо, щоб розмір пенсії перевищував прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, тоді доплата розраховуватиметься, виходячи з цього мінімуму. У кого розмір пенсії менший за мінімальну виплату, то й доплата буде меншою.

Додамо, що пенсіонерам, які продовжують працювати, при зростанні прожиткового мінімуму доплату за стаж понад норму буде перераховано вже після звільнення з роботи.

Редактор: Святослав Василик Читати далі