Уже третій рік поспіль в Україні випускники шкіл складають Національний мультипредметний тест (НМТ) замість Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Цей тест включає чотири блоки з різних предметів і проводиться впродовж одного дня.

НМТ складається з основної та додаткової сесій:

  • основна сесія триватиме з 14 травня по 25 червня,
  • додаткова — з 11 по 19 липня.

Додаткова сесія надає можливість абітурієнтам, які з поважних причин не змогли скласти тест під час основної сесії, здати його.

Відео дня Читайте також: Календар проведення НМТ-2024 в Україні. Коли основна та додаткові сесії, дати оголошення результатів та які прохідні бали

Коли можна зареєструватися на додаткову сесію НМТ 2024

У Наказі Про затвердження Порядку проведення національного мультипредметного тесту вказано, що протягом трьох робочих днів після проведення основної сесії НМТ, у якій учасник мав брати участь, можна подати документи для участі в додаткових сесіях, якщо:

  • не з’явилися до ТЕЦ або з’явилися, але не змогли брати участь у НМТ під час основних сесій через поважні причини;
  • в день проведення основної сесії НМТ не змогли взяти участь через участь у міжнародних, всеукраїнських заходах (змаганнях, конкурсах, олімпіадах, турнірах і т. д.), включених до офіційних заходів Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства молоді та спорту України, тренувальних зборах з підготовки до них, або були на шляху до/від місць їх проведення, що підтверджено відповідними документами;
  • брали участь у основній сесії НМТ, але не змогли розпочати або завершити виконання сертифікаційної роботи через раптове погіршення стану здоров’я, появу обставин у ТЕЦ, що могли загрожувати життю та здоров’ю учасників НМТ, протягом змагання або через неможливість створення належних умов для виконання сертифікаційної роботи.

Як зареєструватися на додаткову сесію НМТ 2024

Учасники, які не з’явилися на тестування через поважні обставини, або в день НМТ брали участь у міжнародних або всеукраїнських заходах, мають подати до регіонального центру оцінювання якості освіти заяву щодо можливості пройти тестування під час додаткових сесій, а також один із документів, що містить факти та обставини, що стали причиною відсутності на основних сесіях НМТ. Це слід зробити протягом трьох робочих днів після проведення НМТ, у який було заплановане тестування, за допомогою поштового зв’язку, електронною поштою або особисто через уповноважену особу з дотриманням відповідних правил і законодавства.

Рішення щодо участі кандидатів у додатковій сесії НМТ приймає регламентна комісія регіонального центру оцінювання освіти, враховуючи дані, записані в документах ТЕЦ. Кандидата можуть допустити до участі в НМТ під час додаткових сесій, якщо його прохання про анулювання результатів НМТ отримає позитивний відгук від апеляційної комісії Українського центру оцінювання якості освіти. Відомості про рішення регламентної комісії регіонального центру оцінювання щодо допуску або відмови в допуску кандидата до додаткових сесій НМТ відображають у персональному кабінеті кандидата.

Редактор: Альона Дука Читати далі