Автор: Кіра Борисіхіна

За допомогою телескопа Джеймса Вебба вчені виявили приховану структуру в туманності Південне Кільце, що являє собою подвійне кільце, яке формується в результаті взаємодії трьох зірок.

Читайте також:
Завдяки інструментам MIRI і NIRCam Вебба, астрономи вперше виявили дрібномасштабні структури освітленого краю туманності Кінська Голова (Фото:ЄКА/Євклід/Консорціум Евкліда/НАСА, обробка зображень Ж.-К. Куійландр (CEA Париж-Сакле), Г. Ансельмі, НАСА) Неймовірна деталізація. Телескоп імені Джеймса Вебба зробив фото туманності Кінська Голова

Туманність Південне Кільце, також відома як NGC 3132, є планетарною туманністю, яка розташована на відстані близько 2000 світлових років від Землі в сузір'ї Вела, Вітрила. Ці туманності являють собою останні видихи вмираючих сонцеподібних зірок, які в кінцевому підсумку перетворюються на білих карликів. Туманність Південне Кільце було вивчено за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба в грудні 2022 року.

Відео дня

Радіоспостереження туманності в субміліметровому діапазоні хвиль показали, що її структура не така проста, як передбачалося раніше. У центрі туманності насправді знаходиться подвійне кільце, що формується завдяки взаємодії трьох зірок. Це відкриття проливає світло на механізми утворення та еволюції таких об'єктів.

Дослідження проводилося командою під керівництвом Джоела Кастнера з Рочестерського технологічного інституту з використанням субміліметрової решітки (SMA) — групи радіотелескопів на вулкані Мауна Кеа на Гаваях. Спостереження окису вуглецю допомогли вченим отримати уявлення про структуру туманності і виявити друге кільце, перпендикулярне першому.

Читайте також:
Повне зображення JWST N79 у Великій Магеллановій Хмарі. (Фото:НАСА) Фабрика зірок. Астрономи опублікували приголомшливе фото туманності в Чумацькому шляху

Цікаво, що туманність Південне Кільце була названа саме через свою кільцеву форму, але виявлене друге кільце виявилося сюрпризом. Однак завдяки даним SMA вчені змогли створити тривимірну карту молекулярного екзоскелета туманності, підтвердивши, що кільце являє собою частку біполярної структури.

Це відкриття дає змогу краще зрозуміти процеси формування планетарних туманностей та їхню еволюцію. Результати дослідження дають змогу поглибити наше розуміння про останні стадії життя зірок та їхній вплив на навколишнє середовище.

Читати далі