В майбутньому Україна стане членом НАТО, а на цьогорічному саміті Альянсу у Вашингтоні США матимуть оголошення щодо шляху країни до Альянсу. Про це розповів речник Державного департаменту Метью Міллер в інтерв'ю Голосу Америки, опублікованому у п’ятницю, 24 травня.

«Потрібно чітко розуміти, як виглядає шлях для українців. Для українського уряду має бути зрозуміло, чого потрібно досягти. І ми продовжимо над цим працювати. Звичайно, ми матимемо оголошення щодо цього, коли дійдемо до самого Вашингтонського саміту», — сказав Міллер.

Відео дня

Він зазначив, що до саміту залишаються ще кілька тижнів та відмовився прогнозувати, що глави держав-членів оголосять на цій зустрічі. Представник Держдепу нагадав, що рішення в НАТО приймаються шляхом спільного схвалення, тож всі 32 країни мають відіграти певну роль.

«Від імені Сполучених Штатів я скажу, що ми дуже чітко заявили, що майбутнє України — в НАТО, інші країни-члени НАТО також дуже чітко дали зрозуміти, що майбутнє України — в НАТО. І те, що держсекретар хотів сказати українцям, коли він був у Києві — ми дійсно бачимо міст звідси туди. Ми вважаємо, що цей міст має бути добре освітлений», — заявив Метью Міллер.

Саміт НАТО у Вашингтоні

Читайте також:
Андерс Фог Расмуссен на Копенгагенському саміті з питань демократії в Копенгагені, Данія, 14 травня 2024 року (Фото:Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS) Зброя без обмежень, ППО на кордоні, запрошення до НАТО. Расмуссен озвучив пропозиції союзникам України

Ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9−11 липня 2024 року у Вашингтоні. Президент України Володимир Зеленський у січні заявив, що сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній Володимир Зеленський.

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники і «будуть виконані умови».

У квітні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі