Чехія продовжує отримувати повідомлення від країн, які хочуть приєднатися до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, повідомляє Ceske Noviny.

Вона зазначила, що меморандуми про взаєморозуміння з іншими країнами «вже знаходяться на столі».

Відео дня

За даними урядовців, до кінця року Україна отримає близько пів мільйона боєприпасів. Чернохова також наголосила, що кількість донорів повинна бути достатньою на постійній основі.

Читайте також:
Петр Фіала (Фото:REUTERS/Johanna Geron) «Має право». У Чехії підтримали використання Україною західної зброї для ударів по території Росії

Вона сподівається, що постачання боєприпасів «покаже себе на полі бою».

«Ми зробимо все можливе, щоб це було так. Але боєприпаси будуть в руках українців, і, звичайно, це буде залежати від їхньої тактики, від їхнього військового порядку, який вони оберуть. Ми можемо надати їм підтримку саме у вигляді військових матеріалів», — відповіла міністерка.

Як зазначає видання, Чернохова підтримує надання дозволу Україні використовувати поставлену зброю на власний розсуд.

Читайте також: Доставлять до кінця літа. Стало відомо, скільки боєприпасів отримає Україна на зібрані словаками 4 млн євро

«У будь-якому випадку, немає ніякого порушення міжнародного права з боку України, яка, відповідно до міжнародного права, як країна, що зазнала нападу, має право захищатися так, як вона вважає за потрібне», — сказала вона.

Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів для України: що відомо

Уперше про можливість придбати для України 800 тис. снарядів заявив президент Чехії Петр Павел 17 лютого.

Він сказав, що знайшов пів мільйона одиниць боєприпасів калібру 155 міліметрів і 300 000 — калібру 122 міліметри. Павел не назвав країн, які згодні продати снаряди. До його ініціативи приєдналася низка європейських держав.

Представник українського силового блоку повідомив NV, що снаряди планують придбати з Південної Кореї та з ПАР. Вартість контракту становить близько $2 млрд.

7 березня стало відомо, що союзники зібрали всю необхідну суму для закупівлі снарядів.

11 березня таблоїд Bild повідомив, що Чехія закупила у третіх країн 800 тис. артснарядів, їх можуть доправити в Україну протягом кількох тижнів. За інформацією видання, Чехія могла придбати боєприпаси в Південній Кореї, Південно-Африканській Республіці та Туреччині.

12 квітня Петр Павел заявляв, що Чехія знайшла для України понад мільйон боєприпасів і доопрацьовує угоду про безпеку з Києвом.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 1,5 мільйона артилерійських снарядів з ініціативи України може отримати протягом року.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі