Оксана Скиталінська Лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska

Додавайте до раціону протизапальні продукти

Після Великодня у нас залишилося багато страв, які хочеться доїсти, і при цьому не набрати зайвих кілограмів і не нашкодити здоровʼю.

Як бути?

1. Пийте багато тепло-гарячої води: вода сприяє видаленню всіх продуктів обміну речовин через кишечник, нирки, шкіру.
Сім, вісім, десять склянок води. Якщо рухаєтеся багато — ще більше. Якщо є проблеми з серцем — до літра.

Відео дня

2. Побільше клітковини.

Розчинна (вівсяна крупа, варені/запечені/тушковані овочі — буряк, морква, кабачок, баклажан, корінь селери, гарбуз) діє як сорбент, поглинає все нездорове з кишечника.

Нерозчинна клітковина (сирі овочі, висівки пшеничні) діє як «евакуатор», не дає застоюватися їжі в кишечнику, стимулює моторику.

Знайдіть альтернативу солодощам, хоча б у другій половині дня

3. Снідайте. Сам сніданок стимулює утворення жовчі, а присутність жирового компонента (ложка сметани чи олії в салат, яйце на мʼяко або «мікроскопічний» шматочок свіжого сала) стимулює виділення жовчі. Жовч — сильний детоксикант.

4. Додавайте до раціону протизапальні продукти: зелень, капусту, руколу, ягоди. Під час переїдання збільшується рівень запалення в організмі.

5. Знайдіть альтернативу солодощам, хоча б у другій половині дня: свіжі фрукти, ягоди, печені фрукти.

6. Їжу, яку готуєте, не смажте, а запікайте, відварюйте, тушкуйте. Жир при смаженні стає шкідливим, погіршує роботу печінки, підшлункової залози, кишечника і нирок.

7. Рухайтесь. Наука довела: рух після їди зменшує так звану постпрандіальну гіперглікемію та гіперліпідемію (після великодніх страв особливо) та інсулінорезистентність. Особливо важливо ходити після вечері.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі