Автор: Кіра Борисіхіна

Volvo Cars анонсувала випуск першого у світі паспорта акумуляторної батареї для електромобілів, у якому фіксується походження сировини, компонентів, перероблених матеріалів і вуглецевий слід.

Про це пише Autoblog.

Ця новинка призначена для флагманського позашляховика EX90, виробництво якого розпочнеться найближчим часом. Шведський автовиробник, що належить китайській Geely, розробив паспорт у партнерстві з британським стартапом Circulor, що використовує блокчейн для відстеження ланцюжків поставок.

Відео дня Читайте також:
Незважаючи на скептицизм і конкуренцію, Nissan впевнено рухається до електрифікованого майбутнього, (Фото:Nissan) Робить ставку на електро. Nissan припиняє інвестувати в нові бензинові двигуни

З 2027 року паспорти акумуляторів стануть обов’язковими для електромобілів, що продаються в Європейському Союзі. У них буде вказано походження основних матеріалів, вуглецевий слід і вміст перероблених матеріалів. Керівник глобального сталого розвитку Volvo Ванесса Бутані розповіла, що запуск паспорта за три роки до введення обов’язкових вимог спрямований на забезпечення прозорості для покупців, оскільки Volvo планує перейти на виробництво тільки електромобілів до 2030 року.

EX90 з акумуляторним паспортом почнуть виробляти на заводі в Чарльстоні, Південна Кароліна. Поставки клієнтам у Європі та Північній Америці очікуються в другій половині року. Власники зможуть отримати доступ до спрощеної версії паспорта через QR-код на внутрішній стороні водійських дверей. Більш повна версія буде передана регуляторам і включатиме інформацію про стан акумулятора протягом 15 років. Вартість паспорта для Volvo становитиме близько 10 доларів за автомобіль.

Система Circulor відстежує матеріали акумуляторів від шахти до автомобіля, використовуючи виробничі системи постачальників і перевіряючи рахунки за електроенергію, щоб розрахувати вуглецевий слід. Якщо Volvo залучає нового постачальника, Circulor проводить аудит для актуалізації даних. Зміни у відстеженні деталей дадуть змогу зрозуміти походження кожної деталі в кожному автомобілі.

Читайте також:
Model 3 серед тих, які підлягають відкликанню (Фото:Tesla) Ще одна несправність. Tesla відкликає понад 125 тисяч автомобілів у США

Хоча в США такого мандата немає, автовиробники виявляють інтерес до паспортів акумуляторів, щоб довести відповідність вимогам для отримання субсидій на електромобілі. Volvo, Jaguar Land Rover і BHP вже інвестували в Circulor. Серед автовиробників спостерігається поспіх зі створенням паспортів акумуляторів, і багатьом може бути важко вкластися в термін, встановлений ЄС у 2027 році.

Читати далі