Фредерік Кемп

Фредерік Кемп

Президент і головний виконавчий директор Atlantic Council

Поїздка китайського лідера Сі Цзіньпіна до Європи цього тижня є «моментом істини» у відносинах Китаю з нашим континентом

І відбувається в час посилення напруженості з різних питань — від шпигунства і електромобілів до підтримки Пекіном військових потуг Росії. Так вважає Йорн Флек, керівник Європейського центру Atlantic Council, на чию думку, обидві сторони мають зробити певний самоаналіз, перш ніж зможуть відновити довіру одне до одного і краще справлятися із суперечливими розбіжностями, кількість яких зростає.

Відео дня

Шестиденне турне Сі Цзіньпіна проходить на тлі зростаючого занепокоєння Європи з приводу згубного впливу Китаю на політику та бізнес по всьому континенту. Та водночас багато країн прагнуть захистити і розширити свою торгівлю з КНР та інвестиції.

Кілька недавніх арештів і звинувачень у шпигунстві дали європейцям можливість зазирнути в тіньову діяльність Китаю. Лише минулого тижня шістьом особам у трьох окремих справах — чотирьом у Німеччині та двом у Великій Британії — були пред’явлені звинувачення у шпигунстві на користь Китаю.

Минулого місяця антимонопольні регулятори Європейського Союзу (ЄС) провели обшуки в польському та нідерландському офісах китайської компанії Nuctech, яка є лідером у виробництві скануючих пристроїв для забезпечення безпеки в європейських аеропортах. (Влада США внесла Nuctech до чорного списку у 2020 році).

Викликає занепокоєння те, які країни у Європі обрав Сі для свого турне

Це частина посилення боротьби Європейської комісії з компаніями, які, як вважається, отримують несправедливі державні субсидії Китаю. Європейські чиновники, як і їхні американські колеги, все більше стурбовані тим, що Китай експортує свої надлишкові потужності. Комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив POLITICO’s Brussels Playbook, що розслідування ЄС щодо китайських субсидій на електромобілі «просувається», і натякнув, що до літа можуть з’явитися нові тарифи.

З іншого боку, нещодавно видання Wall Street Journal повідомило, що Німеччина, зважаючи на власний застій у зростанні, розглядає можливість скасування планів щодо посилення урядового контролю за китайськими інвестиціями через закон про перевірку іноземних інвестицій.

Це підводить нас до «моменту істини».

Для Європейського Союзу важливо, чи зможуть його члени залишатися єдиними у боротьбі зі згубними діями Пекіна, водночас не втрачаючи без потреби економічні можливості. З огляду на це, хорошим знаком є те, що президент Франції Еммануель Макрон запросив президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн приєднатися до нього в Парижі, де він спершу сам говоритиме із Сі.

Читайте також: Костянтин Єлісєєв Костянтин Єлісєєв Макрон готовий до бою з російською загрозою. Три кроки, які має зробити Київ

Але по всій Європі та у Вашингтоні за меседжами французького президента також уважно стежитимуть — чи не зазвучать будь-які розмови про європейський «третій шлях», — що може підірвати європейську та трансатлантичну єдність.

Для Китаю момент істини в тому, чи визнає Сі, що саме дії його країни налаштовують Європу проти Пекіна. Китайський лідер міг би вирішити цю проблему, зменшивши свою підтримку військових потуг Росії, вирішивши проблему надлишкових виробничих потужностей, приборкавши промислове і політичне шпигунство і припинивши спроби розділити і завоювати наш континент.

Тому й викликає занепокоєння те, які країни у Європі обрав Сі для свого турне: за Францією йдуть Сербія та Угорщина — дві країни, які мають з Китаєм найприязніші стосунки. Угорщина, яка щойно відзначила двадцять років членства в ЄС, виступає проти більш жорсткого підходу Брюсселя до Китаю і охоче підіграє Пекіну в його тактиці «розділяй і володарюй».

Оскільки Сі навряд чи скорегує напрями своєї діяльності в Європі, сама Європа потребуватиме всієї своєї єдності, щоб переконати його у зворотному.

Переклад NV

NV має ексклюзивне право на переклад і публікацію колонок Atlantic Council. Републікацію повної версії тексту заборонено.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі