Не варто дивуватися, коли хтось у ресторані починає фотографувати свою їжу. Можливо ця людина просто хоче бути здоровішою. Науковці провели дослідження як пов’язані ваші фото смачних страв та прийомів їжі із піклуванням про здоров’я.

Фотографування їжі — це не просто контент для наших стрічок у соціальних мережах, але й ключ до поліпшення харчування людей. Нове дослідження Університету Кертіна показує, що фотографування страв є не лише наповненням для красивих стрічок соцмереж, а й може стати шляхом до поліпшення раціону багатьох.

Відео дня Чому люди фотографують їжу (Фото: Freepik.com) Чому люди фотографують їжу / Фото: Freepik.com

Дослідження впливу фотографій їжі було опубліковане у Американському журналі клінічного харчування (American Journal of Clinical Nutrition). Експеримент полягав у тому, що науковці вимірювали вагу страв, які потім давали учасникам протягом дня на сніданок, обід і вечерю. Далі учасники порівнювали різні технологічні методи, щоб пригадати, що вони з'їли за останні 24 години. Так, у одному з варіантів людей попросили сфотографувати свої страви за допомогою мобільного додатку Food Record.

Потім ці фотографії були проаналізовані дієтологом-дослідником. Дослідження показало, що точність споживання поживних речовин була набагато вищою в групі, яка фотографувала те, що вони їли, порівняно з учасниками, яких попросили запам’ятати, що вони їли.

Читайте також: Дуримо свій мозок. Чи існують безпечні цукрозамінники

Перша авторка дослідження та кандидатка наук Клер Віттон (Clare Whitton) сказала: «Точні, надійні дані про те, що їсть населення, є ключовими для підтримки людей в оптимізації їхнього здоров’я. Людям важко запам’ятати, що вони з'їли, але це дослідження показує, що оцінка раціону може бути точною — особливо, коли ви знімаєте тягар з людини, коли просите її сфотографувати те, що вона з'їла».

Хоча в дослідженні фотографії їжі аналізували експерти, зараз ведеться робота над оптимізацією цього процесу: команда співпрацює з Університетом Пердью в США, щоб використовувати штучний інтелект для автоматичного аналізу продуктів на фотографіях.

Що потрібно, щоб слідкувати за харчуванням (Фото: azerbaijan_stockers/freepik.com) Що потрібно, щоб слідкувати за харчуванням / Фото: azerbaijan_stockers/freepik.com

Керівник дослідження та співтворчиня мобільного додатку Food Record, професорка Дебора Керр, погоджується, що це дійсно чудова розробка, яка дозволяє отримати повну картину того, що люди їдять. «З розвитком технологій штучного інтелекту це стане ще простіше, коли ми почнемо повністю автоматизувати аналіз продуктів на фотографіях». Так, за її словами, вдасться запропонувати більш точні дієтичні поради для людей, які прагнуть харчуватися здоровіше. Професорка каже: «Це дослідження показує переваги зображень; також це шлях, яким ми йдемо, щоб отримати точну картину того, що їдять люди».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі