Автор: Анастасія Печенюк

Ілон Маск, гендиректор Tesla і власник X (Twitter) вирішив спрямувати 12 тисяч поставлених графічних процесорів Nvidia H100, які призначалися для автовиробника, на свою медіаплатформу.

Під час розмови про прибутки Tesla за перший квартал у квітні Маск сказав, що компанія збільшить кількість активних флагманських чипів Nvidia для штучного інтелекту H100 з 35 000 до 85 000 до кінця цього року. Кілька днів потому він також написав у дописі на X, що цього року Tesla витратить 10 мільярдів доларів «на комбіноване навчання та штучний інтелект». Але внутрішнє листування компанії Nvidia свідчить про те, що Маск представив акціонерам перебільшену картину закупівель Tesla, пише CNBC.

Відео дня

Зокрема, спливло, що Маск перенаправив значну партію процесорів штучного інтелекту, які були зарезервовані для Tesla, до своєї соціальної медіакомпанії X.

«Ілон віддає перевагу розгортанню кластера графічних процесорів X H100 на X, а не Tesla, перенаправляючи 12 тисяч поставлених графічних процесорів H100, спочатку призначених для Tesla, на X. Натомість оригінальні замовлення X на 12 тисяч H100, заплановані на січень і червень, будуть перенаправлені в Tesla», — йдеться в грудневому документі Nvidia.

Читайте також:
Суттєве зниження ціни теж не зробила систему популярною (Фото:Скриншот з відео Tesla) Дивний збіг. Гендиректор Nvidia публічно похвалив автопілот Tesla, який працює на чипах компанії

В останньому електронному листі від Nvidia наприкінці квітня йдеться про те, що коментарі Маска щодо Tesla «конфліктують із замовленнями», а його квітневий допис на X про 10 мільярдів доларів на витрати ШІ також «конфліктує з бронюваннями та прогнозами на 2025 фінансовий рік».

Нагадаємо, Маск є генеральним директором аерокосмічної компанії SpaceX, засновником стартапу з розробки мозкових чипів Neuralink, підприємства The Boring Co. Він також володіє X та запустив свій стартап зі штучним інтелектом xAI. X і xAI тісно переплетені. У публікації на X у листопаді Маск стверджував, що інвестори X Corp володітимуть 25% xAI. Крім того, xAI, ймовірно, використовує певні потужності в центрах обробки даних X для навчання мовних моделей, що стоять за її чат-ботом Grok.

Наказавши Nvidia дозволити X випередити Tesla, Маск відстрочив отримання чипів автовиробником, що, ймовірно, призвело до затримок у налаштуванні суперкомп’ютерів, які потрібні для розробки автономних транспортних засобів і гуманоїдних роботів. Це підкреслює ескалацію конфлікту між Маском і схвильованими акціонерами Tesla, які сумніваються, чи генеральний директор-мільярдер виконує свої зобов’язання перед компанією повною мірою, коли водночас керує ще й низкою інших компаній, які потребують його уваги, ресурсів і значного капіталу. Ціна акцій Tesla цього року впала на 29%. Інформація про перерозподіл чипів Nvidia спричинила падіння ще на 1%.

Читати далі