Президент Володимир Зеленський у вівторок, 28 травня, заявив, що безпекові угоди з країнами-партнерами будуть виконуватися, деякі з них вже почали працювати. Про це він сказав під час пресконференції в Лісабоні.

Як вважає Зеленський, документ підписують на рівні лідерів, тому він повинен працювати, а його підписанти долучилися до Вільнюської декларації.

«Це двосторонній договір. Усі країни, які підписують двосторонній договір, доєдналися до рішення Вільнюського саміту декларації G7+. Я не сумніваюся у партнерстві країн. Деякі з цих угод, які ми підписали, вже почали діяти. Наприклад, ми підписували [угоди] з Британією й Францією, і там є відповідна кількість далекобійних можливостей для України. І перша партія з наших домовленостей в Україні, і ми вже її застосовуємо», — сказав президент.

Відео дня Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) «Дуже допомогли». Зеленський розповів, яку користь Україні принесли угоди щодо гарантій безпеки

Також, за словами Зеленського, глави держав повинні виконувати зобов’язання в рамках угод, тому що вони є «обличчям тієї чи іншої країни».

«Це можливість, щоб міжнародна спільнота не риторично, а практикою довела свою солідарність», — додав президент.

Безпекові угоди України з іншими країнами

У липні 2023 року лідери Великої сімки оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Станом на травень Україна підписала 12 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією, Бельгією, Іспанією та Португалією.

Вдень 28 травня Зеленський прибув з візитом до Португалії. Глави держав підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років.

Читайте також: Костянтин Єлісєєв Костянтин Єлісєєв Гарантії безпеки для України чи Будапешт 2.0. Що точно буде дієвим

28 травня український президент відвідав Бельгію з офіційним візитом. Прем'єр-міністр країни Александр Де Кроо та Зеленський також підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

27 травня Зеленський у Мадриді підписав двосторонню безпекову угоду з прем'єр-міністром країни Педро Санчесом.

28 квітня Зеленський розповів, що Україна працює над текстом двосторонньої безпекової угоди із США. За його словами, цей документ має стати «найбільш сильним з усіх», «взірцевим» та таким, що «відповідатиме силі американського лідерства».

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі