Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що месенджер Telegram в Україні потрібно врегулювати. За його словами, у розвідці фіксували випадки співпраці команди розробників із російськими спецслужбами.

Про це він сказав в інтерв'ю Центру протидії дезінформації, опублікованому у неділю, 19 травня.

«Якщо говорити про російський слід, ну, вибачте, власник росіянин, вся команда розробників росіяни. Зараз це офшорна компанія із закритою структурою власності. Є інформація про розміщення частини серверів на території РФ. Частина базової команди, яка була з початку, залишається на території РФ. Зафіксовані випадки офіційної співпраці цієї платформи з російськими спецслужбами принаймні на території РФ», — зазначив Юсов. Відео дня Читайте також:
Соловей розповів, чи загрожує Telegram нацбезпеці (Фото:DR) «Абсолютне зло і повний даркнет». Чи загрожує Telegram нацбезпеці і чому ледь не вся українська влада досі ним користується, — інтерв'ю NV

Як додав представник ГУР, проблема у анонімних майданчиках, які «безвідповідально поширюють інформацію».

«Іноді просто безвідповідально, іноді умисно шкодять, і це частина російської пропаганди і російських спецслужб», — сказав він.

Як вважає Юсов, Telegram використовується як легалізований даркнет, де можна знайти інформацію «від продажу наркотиків до груп ухилянтів». За його словами, наразі про заборону месенджеру в Україні не йдеться, але канали у Telegram мають бути унормовані.

«Я не буду говорити гучних слів — заборона чи інші речі. Але унормувати це, деанонімізувати це, безумовно, потрібно. Якщо у нас є достатньо суворі вимоги до традиційних ЗМІ, чому цих вимог не повинно бути до інших платформ, які зосереджені на поширенні інформації?» — вважає Юсов.

Блокування українських чат-ботів у Telegram

Увечері 28 квітня месенджер Telegram необґрунтовано заблокував головний бот розвідки ГУР і низку інших офіційних ботів, які протидіяли російській агресії проти України.

До цього повідомлялося про блокування бота єВорог від Мінцифри, офіційного бота СБУ, бота-координатора з півдня України, бота ППО для відстеження шахедів. Також призупинила роботу й низка неофіційних ботів.

Читайте також:
Telegram несе загрозу національній безпеці, стверджують українські спецслужби. Але їм продовжують користуватися військові, політики і бізнес (Фото:Dima Solomin  Unsplash) Які гроші обертаються в українському сегменті Telegram і чи можна його заблокувати — розбір NV

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що блокування ряду чат-ботів українських спецслужб у Telegram не пов’язане з критикою українською владою месенджера щодо розповсюдження російської пропаганди.

Згодом Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що офіційні українські боти, які допомагали у боротьбі з агресією РФ, відновили роботу.

Неназваний представник Telegram у коментарі Reuters зазначив, що офіційні чат-боти українських спецслужб були заблоковані «випадково».

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі