Сім'ю в Україні вважають найменшою соціальною ланкою суспільства. Саме у сім'ї формується особистість кожної людини й відбувається виховання.

Основними ознаками сім'ї є спільне житло та об'єднаний фінансовий бюджет. Різні країни та національні спільноти можуть мати різноманітні форми сімей, які відображають індивідуальні вподобання та соціальні умови. Однак для успішного функціонування сім'ї важливий захист та підтримка. Тому у багатьох країнах існують програми, спрямовані на підтримку сімейного щастя та стабільності. ООН також активно долучається до цього процесу, і завдяки їй щороку 15 травня відзначається Міжнародний день сім'ї.

Відео дня

Міжнародний День сім'ї: історія свята

Міжнародний день сім'ї, заснований Організацією Об'єднаних Націй у 1993 році, став офіційним святом у всьому світі вже наступного року, а в Україні його почали відзначати з 2023 року.

Ще у 2023 році, в Україні День сім'ї святкували 8 липня, але ця дата збігалася з російським святом сім'ї, любові та вірності. У липні 2023 року, президент України Володимир Зеленський за указом № 455/2023 змінив дату святкування Дня сім'ї з 8 липня на 15 травня, що відповідає Міжнародному дню сім'ї, встановленому ООН у 1993 році. Таким чином, у 2024 році, День сім'ї в Україні вперше буде відзначатися 15 травня.

ООН ініціювала Міжнародний день сім'ї для підвищення уваги до проблем, пов’язаних із сім'єю та взаєминами в ній. Щороку Міжнародний день сім'ї відзначається з особливою темою, такою як проблеми бідних сімей, здоровий спосіб життя у родині, виховання дітей, сімейні традиції, роль батька або матері тощо. Це також день для висловлення вдячності за безмежну любов і підтримку, які надають найближчі люди, і для визнання різноманітності нашої глобальної спільноти.

День сім'ї 2024 — традиції

Сім'я — найбільший скарб у житті. Особливо сильно це відчувається у складний воєнний час, адже під час війни в Україні День сім'ї стає надто чутливим святом, оскільки багато чоловіків і жінок перебувають на військовій службі.

У День сім'ї традиційно проводяться освітні та святкові заходи — тематичні конференції, благодійні акції, концерти. Однак головне завдання цього дня — приділити увагу близьким людям. Заплануйте сімейний обід або вечерю, вирушайте разом на пікнік, згадайте разом своє генеалогічне дерево. Якщо немає можливості особисто зустрітися з рідними, то постарайтеся зателефонувати їм і висловити слова любові та подяки за все світле і добре, що вони принесли у ваше життя.

Сімейний кодекс України визначає шлюб як союз чоловіка та жінки, тому гомосексуальним парам буде відмовлено в офіційній реєстрації шлюбу. Важливо пам’ятати, що всі люди, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності, мають право на повагу та захист своїх основних прав і свобод.

Редактор: Альона Дука Читати далі