Україна має отримати офіційне запрошення до НАТО, заявив президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі лідерів країн Бухарестської дев’ятки (B9) у вівторок, 11 червня, повідомляє PАР.

«Для нас очевидно, що Україну не можна повністю прийняти до Альянсу, поки не закінчиться війна, але цей процес, на наш погляд, має продовжуватися, тому що це також демонстрація з боку НАТО Росії, що прагнення українського народу належати до Альянсу чують, розуміють і реалізують», — зазначив Дуда.

Відео дня

Президент також заявив, що представив главам держав B9 польські пріоритети на майбутньому саміті Альянсу у Вашингтоні. Як зазначається в матеріалі, Польща хоче обговорити такі три теми, як «подальше зміцнення сил і засобів стримування і оборони НАТО, реалізація євроатлантичних амбіцій України і перегляд підходу НАТО до Росії».

Читайте також: «Американці бояться». Американський політолог пояснив, чому Байден не готовий до запрошення України в НАТО

Бухарестська дев’ятка — це неформальна платформа для співпраці між країнами східного флангу НАТО (Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія), створена у 2015 році в Бухаресті за ініціативи президентів Польщі та Румунії Анджея Дуди та Клауса Йоганніса. Наразі в рамках цієї ініціативи відбулось вісім зустрічей на рівні глав держав, зокрема три у Варшаві.

Вступ України в НАТО

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній президент України Володимир Зеленський.

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники і «будуть виконані умови».

Читайте також:
Канцлер Німеччини Олаф Шольц (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) «Ситуація повністю змінилась». В уряді Німеччини прокоментували заяви Шольца про 30 років до вступу України в НАТО

12 липня під час брифінгу Зеленський зазначив, що Україна стане членом НАТО після закінчення війни.

«Якщо простими словами, у той момент, коли війна закінчиться, Україну точно запросять до НАТО та Україна стане членом союзу. Я сьогодні жодної іншої думки не чув», — сказав він.

Читайте також: «Росія ніколи, ніколи не окупує Україну». Головні заяви Байдена з резонансного інтерв'ю Time про НАТО, Путіна і формат миру у баченні США

У квітні Столтенберг запросив Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9−11 липня 2024 року. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в НАТО.

Зеленський сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

28 травня газета The Telegraph із посиланням на власні неназвані джерела повідомляла, що західні партнери закликали Україну цього року не вимагати запрошення до НАТО на щорічному саміті у Вашингтоні.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі